Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / PW oude publicaties / 2001-27.htm

6 juli 2001, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 136 Nr 27

Zo vaak als mannen volgens Freud aan seks denken, zo vaak denken vrouwen volgens populaire tijdschriften aan diëten. Wie meent dat na de Montignac-hype de afvaltrend zijn beste tijd gehad heeft, vergist zich. Een blik op acht recente exemplaren van Flair en Viva leert dat de gewichtskwestie in alle edities op de cover vermeld staat. De tijdschriften melden dat maat 42 heel normaal is. Dit staat echter in contrast met de overmatige aandacht die deze vrouwenbladen aan het onderwerp besteden.

Vermageringsmiddelen

Via de openbare apotheek worden naast dieetmiddelen ook vermageringsmiddelen verkocht. Dieetmiddelen zijn zonder recept te verkrijgen gaan ook bij de drogist over de toonbank. Vermageringsmiddelen zijn alleen op recept verkrijgbaar en worden aanbevolen bij een Quetelet-index van groter dan 30 kg/m2 (de Quetelet-index is het lichaamsgewicht gedeeld door het kwadraat van de lichaamslengte). Een Quetelet-index >30 kg/m2 duidt op vetzucht.

Verschuiving

Tot 1997 werden dexfenfluramine en fenfluramine als vermageringsmiddelen voorgeschreven. Toen bleek dat deze middelen hartklepafwijkingen kunnen veroorzaken, zijn ze uit de handel genomen. In 1999 werd ook mazindol uit de handel genomen. Van deze vermageringsmiddelen wordt sindsdien alleen orlistat (Xenical®) voorgeschreven. Dit middel houdt de vetopname tegen. Het gebruik van dit middel kost ongeveer ƒ 5,- per dag, en wordt niet vergoed. Het gebruik van orlistat is echter niet zo groot als het gebruik van de fenfluramines in 1997.

Bikini-effect

Orlistat wordt vooral voorgeschreven aan volwassen vrouwen. Vrouwen krijgen -  over alle leeftijdsgroepen - het middel 3 keer zo vaak voorgeschreven als mannen  (figuur 1). Het gebruik van orlistat blijkt bij vrouwen een 'bikini-effect' te vertonen: in de maanden januari tot en met juni neemt het gebruik sterk toe om vervolgens in de periode tot en met december weer sterk af te nemen (figuur 2). Het bikini-effect is bij mannen afwezig.

Figuur 1: aantal voorschriften voor vermageringsmiddelen (ATC A08A) die in 2000 via de openbare apotheek zijn verstrekt

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Figuur 2: aantal voorschriften voor vermageringsmiddelen (ATC A08A) die in 2000 per maand via de openbare apotheek zijn verstrekt

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top