Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / SFK.NL

SFK.NL

PrEP-pil krijgt voet aan de grond in Nederland
2019 nr 3
Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2018 aan bijna drieduizend mensen minimaal één keer de PrEP-pil, blijkt uit gegevens van de SFK. PrEP staat voor Pre-Expositie Profylaxe. Door voorafgaand aan risicovol contact PrEP toe te passen, kan een hiv-infectie worden voor­komen. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.
Apotheken verstrekken 7% minder medicinale cannabis
2019 nr 1/2
Nederlandse apotheken verstrekten in het afgelopen jaar 49.500 keer medicinale cannabis. Dat is ongeveer 7% minder dan het aantal van 53.300 in 2017. Het aantal keer dat cannabis in gedroogde vorm door apotheken werd afgeleverd nam sterk af. Het gebruik van medicinale cannabisolie nam nog wel toe. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.
Piek in apotheekverstrekkingen van meningokokkenvaccins
2018 nr 51/52
Openbare apotheken verstrekten in september 2018 ongeveer 20.000 keer het meningokokken-vaccin (ACWY). In dezelfde maand van 2017 waren dat er ongeveer vijftig. Aanleiding daarvoor is de sterke toename van het aantal meningokokkeninfecties en van het aantal mensen dat daaraan overleed. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.
Bezoek aan dienstapotheek vooral met antibioticumrecept
2018 nr 50
Ongeveer 900.000 mensen deden in de afgelopen twaalf maanden een beroep op farmaceutische zorg buiten de reguliere openingstijden van apotheken. Voor een deel gaan ze daarvoor naar specifieke dienst¬apotheken. Op meer dan de helft van hun recepten staan antibiotica en pijnbestrijders. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.
Bijna kwart miljoen mensen met recept van neuroloog
2018 nr 49
Een vijfde van de geneesmiddelen die Nederlandse apotheken in 2017 op recept van neurologen verstrekten, betrof anti-epileptica. Van alle specialistenrecepten nemen de neurologen 4% voor hun rekening. Dat zijn ongeveer een miljoen voorschriften, bedoeld voor 230.000 patiënten. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.
Back to top