Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / SFK.NL

SFK.NL

Geneesmiddelengebruik geen item voor lokale politici
2006 nr 8
Er is geen verband tussen de politieke kleur van een gemeente en de mutatie in het aantal gebruikers van antidepressiva en benzodiazepines. De politieke aardeverschuiving waarvan in maart 2002 sprake was, is niet terug te vinden in het gebruik van deze middelen. Wel zijn er regionale verschillen in het aantal personen aan wie deze middelen via de openbare apotheken in maart 2005 zijn verstrekt, vergeleken met maart 2002.
Middelen bij ADHD voor de helft uit eigen portemonnee
2006 nr 7
Het gebruik van geneesmiddelen bij ADHD blijft toenemen. Nadat Ritalin® lange tijd het enige beschikbare geneesmiddel bij ADHD was, zijn sinds 2003 nieuwe producten beschikbaar. Een groot deel van de kosten van de ADHD-middelen wordt door eigen bijdragen opgebracht, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Diabetes-testmateriaal: Grote verschillen
2006 nr 6
In Nederland betrekken ruim 205 duizend mensen insuline van de openbare apotheek. Ruim 55% (114 duizend) van hen betrekt ook diabetes-testmiddelen uit de apotheek. Daarnaast verstrekken de apotheken aan ruim 43 duizend mensen die geen insuline gebruiken diabetes-testmateriaal, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen
Dure bloedglucoseverlagers
2006 nr 5
Sinds hun introductie, zo'n 5 jaar geleden, is het gebruik van de orale bloedglucoseverlagende middelen rosiglitazon en pioglitazon gestaag toegenomen. De kosten bedragen inmiddels 34,5% van de totale kosten aan orale bloedglucoseverlagers, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Met de kosten aan deze geneesmiddelen is inmiddels een veelvoud gemoeid van het bedrag waarmee bij de introductie rekening is gehouden.
Forse toename openbare apotheken
2006 nr 4
De groei van het aantal openbare apotheken in Nederland is nog nooit zo sterk geweest als in het afgelopen jaar. Het aantal apotheken is gestegen met 52 tot 1.784 vestigingen (figuur 1). 70% van alle apotheken is in eigendom van de lokaal gevestigde apotheker(s). Hoewel mannen meestal de dienst uitmaken in de apotheek, verandert dit beeld gestaag door de feminisering binnen de farmacie.
Back to top