Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Rapportages / Info pagina's / KISS Basisset / KISS Basisset 2020 / 1.6 Geen hormonale anticonceptie bij vrouwen > 52 jaar

1.6 Geen hormonale anticonceptie bij vrouwen > 52 jaar

Indicator 1.6Geen hormonale anticonceptie bij vrouwen > 52 jaar
RichtlijnMedicatiebewaking
ToepassingsgebiedOpenbare Apotheek, Apotheekhoudende huisarts
RapportageperiodeKalenderjaar 2020
AanleidingVoor vrouwen die niet meer in de vruchtbare leeftijd zijn, weegt bij het gebruik van hormonale anticonceptie het risico op bijwerkingen zwaarder dan het eerdere nut van de therapie.
IndicatorLigt het percentage vrouwen > 52 jaar zonder gebruik van orale anticonceptiva boven of gelijk aan de ondergrens van 90%?
  • Ja
  • Nee
MedicatieOrale anticonceptiva: G03A, G03HB
AfleveringAflevering in de rapportageperiode
PassantIemand die in een periode van 2 jaar slechts één voorschrift (ongeacht het geneesmiddel) verstrekt heeft gekregen of eenmalig verschillende voorschriften in maximaal 4 opeenvolgende dagen.
Selecties
  • Exclusie: 'Passant'
  • A: Vrouwen > 52 jaar
  • B: Aantal patiënten uit 'A' met geen 'aflevering' van 'orale anticonceptiva in de rapportageperiode
ResultaatB / A boven of gelijk aan de ondergrens van 90%
Toelichting

Voor deze ondergrens geldt dat deze is bepaald aan de hand van de scores van apotheken over 2017. De ondergrens was bepaald als mediaan van alle landelijke scores minus 1,5 keer de standaarddeviatie. Voor elke indicator wordt de ondergrens bepaald nadat de indicator een aantal keren was uitgevraagd. De als haalbare score bepaalde ondergrens wordt dan ook in de volgende jaren aangehouden en niet meer bijgesteld.

De ondergrens is nooit hoger dan 90% Deze indicator kan voor het behalen van de vastgestelde ondergrens worden gebruikt voor vergelijkingen tussen apotheken, die tenminste 30 patiënten in de noemer hebben.

OnderbouwingKNMP Kennisbank: Landelijke set MFB 26 ‘Hormonale anticonceptie ≥52jaar’

 

 

 

Back to top