Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Rapportages / Info pagina's / KISS Basisset / KISS Basisset 2020 / 2.9 Extra alertheid op hyperglycemische klachten bij insulinegebruikers met systemische corticosteroïden (alleen noemer)

2.9 Extra alertheid op hyperglycemische klachten bij insulinegebruikers met systemische corticosteroïden (alleen noemer)

 

Indicator 2.9Extra alertheid op hyperglycemische klachten bij insulinegebruikers met systemische corticosteroïden (alleen noemer)
RichtlijnDiabetes
ToepassingsgebiedOpenbare apotheek
RapportageperiodeVanaf december 2020 terug in het jaar totdat er 10 patiënten gevonden zijn of tot 1 januari 2020.
AanleidingGebruik van systemische glucocorticosteroïden kan de bloedsuikerwaarde laten stijgen. Diabetespatiënten met hyperglycemische klachten of een infectie dienen daarom hun bloedsuikerwaarden extra te (laten) controleren.
IndicatorHoeveel procent van 10 insulinegebruikers die tevens systemische glucocorticosteroïden gebruiken, heeft een advies gekregen om de bloedsuikerspiegel bij hyperglycemische klachten of een infectie aanvullend te (laten) controleren?
Medicatie
  • Insuline: A10A
  • Glucocorticosteroïden: H02AB

Diabetes patiëntGebruiker van ‘insuline’ op basis van 2 afleveringen in de rapportageperiode.
Gebruiker glucocorticosteroïdenMet een gebruiksperiode van glucocorticosteroïden voor minimaal 3 dagen aaneengesloten in de rapportageperiode op basis van afleveringen in dit jaar en de voorafgaande 3 maanden.
Gecorrigeerde gebruiksperiodeBinnen de gebruikers de gebruiksperioden op groepsniveau van de geneesmiddelen corrigeren voor overlappende afleveringen.
Standaard gebruiksperiodeIndien geen daggebruik is vermeld, een standaard gebruiksperiode aannemen van 30 dagen.
Gelijktijdig gebruikOverlappende ‘gecorrigeerde gebruiksperioden’ van ‘orale bloedglucose verlagende middelen’ en ‘glucocorticosteroïden’ voor tenminste 3 dagen.
Selecties
  • Hiervoor 10 insulinegebruikers met systemisch corticosteroïdgebruik selecteren in december 2020. Indien er in deze maand niet voldoende patiënten werden gevonden, teruggaan in het jaar totdat er 10 patiënten gevonden zijn of tot 1 januari 2020.
  • A: 10 patiënten met ‘gelijktijdig gebruik’ van ‘insuline’ en ‘systemische glucocorticosteroïden’
  • B: Patiënten uit A dat een advies heeft gehad om de bloedsuikerspiegel bij hyperglycemische klachten of een infectie aanvullend te (laten) controleren – niet te bepalen met SFK-data


ResultaatB/A
ToelichtingInsulinegebruikers die systemische glucocorticosteroïden krijgen, dienen geadviseerd te worden om altijd contact op te nemen met de zorgverlener die de insuline-instelling regelt en om extra bloedsuikers te controleren. Aangezien de hier gewenste informatie nog niet geautomatiseerd uit de systemen kan worden gehaald, wordt u hier verzocht om dit handmatig bij een steekproef van patiënten te achterhalen. De hiermee behaalde percentages dienen voor intern gebruik en zijn niet geschikt voor vergelijkingen tussen apotheken.
Mocht u uit resultaten van deze steekproef concluderen dat uw zorg voor deze geneesmiddelgebruikers nog niet naar wens is geregeld, loop dan ook alle andere hiervoor in aanmerking komende gebruikers in 2020 voor deze aspecten na.
U vindt een overzicht van de hiervoor in aanmerking komende patiënten van het rapportagejaar 2020 in de KNMP/SFK rapportage KISS-Kwaliteitsindicatoren.
OnderbouwingKNMP-Richtlijn Diabetes
Back to top