Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Rapportages / Info pagina's / KISS Basisset / KISS Basisset 2020 / 3.2 Dienstapotheken: % kinderen <12 jr waarvoor de dosering van amoxicilline/clavulaanzuur aantoonbaar in nov/dec is nagerekend (alleen noemer)

3.2 Dienstapotheken: % kinderen <12 jr waarvoor de dosering van amoxicilline/clavulaanzuur aantoonbaar in nov/dec is nagerekend (alleen noemer)

 

Indicator 3.2
dienstapotheken
Percentage kinderen onder 12 jaar waarvoor de dosering van amoxicilline/clavulaanzuur aantoonbaar in november of december is nagerekend (alleen noemer)
RichtlijnFarmaceutische patiëntenzorg
ToepassingsgebiedDienstapotheek
RapportageperiodeVanaf december 2020 terug in het rapportagejaar totdat er 30 patiënten voor deze indicator gevonden zijn of tot 1 januari 2020.
AanleidingKinderdoseringen zijn sterk afhankelijk van leeftijd en gewicht. Verkeerde dosering bij kinderen kan leiden tot een verminderde werking of tot het optreden van al dan niet ernstige bijwerkingen.
IndicatorVoor welk percentage kinderen onder 12 jaar met een aflevering van amoxicilline/clavulaanzuur in november of december 2020 is: a) een berekening van de dosering aantoonbaar vastgelegd? b) op het recept vastgelegd ‘dosering akkoord’ (al dan niet na een interventie)?
MedicatieAmoxicilline/clavulaanzuur: J01CR02
AfleveringVerstrekking van ‘medicatie’ in de ‘rapportageperiode’
Selectie
  • Selectie: Hiervoor 30 kinderen onder de 12 jaar met een aflevering van amoxicilline/ clavulaanzuur selecteren in december 2020. Indien er in deze maand onvoldoende kinderen werden gevonden, teruggaan in het jaar totdat er 30 patiënten behaald zijn of tot 1 januari 2020.
  • A: 30 kinderen onder 12 jaar met een aflevering van ‘medicatie’ in 2020
  • B: aantal kinderen uit A waarvoor een berekening van de dosering aantoonbaar is vastgelegd (op papier of digitaal). – niet te bepalen met SFK-data
PercentageB/A
OnderbouwingKNMP richtlijn ‘Medicatiebewaking’
ToelichtingDe informatie hiervoor kan nog niet geautomatiseerd uit de systemen worden gehaald. Dat is in de toekomst wenselijk – en hiervoor worden stappen genomen. Op initiatief van de werkgroep bij deze indicatorenset houdt deze eerste stap in om dit handmatig na te gaan voor een behapbare periode die betekenisvolle informatie kan opleveren.
  1. Selecteer alle kinderen onder de 12 jaar met een aflevering van amoxicilline / clavulaanzuur. Start hiervoor in-december 2020 (noemer) – en ga vervolgens terug in de tijd totdat er 30 patiënten gevonden zijn of januari is bereikt.
  2. Achterhaal voor deze personen of de berekening van de dosering aantoonbaar is vastgelegd (teller).
  3. Mocht u uit de resultaten van deze steekproef concluderen dat niet alle doseringen aantoonbaar zijn gecontroleerd, loop dan het proces medicatiebewaking/ kinderdoseringen na en neem maatregelen om herhaling te voorkomen

 

 

Back to top