Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Rapportages / Info pagina's / KISS Basisset / KISS Basisset 2021 / 1.6c Clopidogrelgebruikers met de CYP2C19 status bepaald

1.6c Clopidogrelgebruikers met de CYP2C19 status bepaald

Indicator 1.6cClopidogrelgebruikers met de CYP2C19 status bepaald
RichtlijnMedicatiebewaking
ToepassingsgebiedOpenbare Apotheek
RapportageperiodeKalenderjaar 2021
AanleidingBij PM en IM van CYP2C19 is het risico op ernstige cardio- en cerebrovasculaire incidenten verhoogd bij een dotterbehandeling of stentplaatsing (percutane coronaire interventie) en bij patiënten met een beroerte of TIA. Dit komt doordat de variatie in het gen de activering van clopidogrel vermindert. Er wordt daarom geadviseerd om voor start van de behandeling met clopidogrel het genotype bij deze patiënten te bepalen. 
Indicator

Voor hoeveel procent van 5-10 starters met clopidogrel of patiënten waarbij de dosis van clopidogrel is gewijzigd, is bij uw apotheek het CYP2C19 genotype bekend?

Uw score voor de noemer van deze indicator vindt u in de KNMP/SFK webrapportage ‘KISS Kwaliteitsindicatoren’, indien u gegevens aan SFK aanlevert. Het antwoord kunt u automatisch laten inlezen in deze enquête.

Medicatie

Clopidogrel: B01AC04

AfleveringEen aflevering van ‘medicatie’ in de ‘rapportageperiode’. 
Eerste uitgifte‘Aflevering’ van ‘medicatie’ in de rapportageperiode van tenminste 11 dagen  zonder dat er in de voorafgaande 12 maanden een aflevering van de geneesmiddelgroep is geweest. Tevens was bij de aflevering een eerste uitgifte tarief vastgelegd.
Gebruik

Met een gebruiksperiode van ‘medicatie’ van tenminste 30 dagen in de ‘rapportageperiode’ op basis van een ‘aflevering’.

Gecorrigeerde gebruiksperiodeBinnen ‘gebruikers’ van clopidogrel de gebruiksperioden corrigeren voor overlappende afleveringen.
PassantEen passant is iemand die in een periode van 2 jaar slechts één voorschrift (ongeacht het geneesmiddel) verstrekt heeft gekregen of eenmalig verschillende voorschriften in maximaal 4 opeenvolgende dagen.
Selecties
  • Exclusie: Passanten
  • A: 5 patiënten met een ‘eerste uitgifte’ van clopidogrel – en indien niet voldoende, ook bestaande gebruikers van clopidogrel.
  • B: patiënten uit A met een bekend genotype van CYP2C19 in 2021.
Resultaat

B/A

StreefwaardeRichting 100%
Toelichting

Aangezien beschikbare farmacogenetische informatie niet bekend is bij SFK, verzoeken wij u om voor een steekproef van 5-10 patiënten te achterhalen of bij u deze informatie bekend is.

Met deze indicator willen wij inventariseren hoe goed farmacogenetische informatie in de praktijk beschikbaar is en bewustwording creëren bij de individuele apotheekteams. Daarnaast willen wij een volledige registratie van deze informatie aanbevelen: de uitkomst van de farmacogenetische bepaling kan als contra-indicatie ingevoerd worden in het AIS. EM/NM, IM, PM en UM kunnen als contra-indicatie in het AIS ingevoerd worden, zodat medicatiebewaking plaats vindt. Het strekt tot aanbeveling om elke genotype vast te leggen, zodat duidelijk is of een bepaling plaats heeft gevonden en niet alleen de ‘afwijkende’ genotypes IM, PM, UM vast te leggen.

OnderbouwingAdviestekst ‘CLOPIDOGREL CYP2C19 PM-IM-UM’ opgesteld door de werkgroep farmacogenetica. 
Type indicatorProces
Back to top