Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Rapportages / Info pagina's / KISS Basisset / KISS Basisset 2021 / 2.3 Extra alertheid op hyperglycemische klachten bij insulinegebruikers met systemische corticosteroïden

2.3 Extra alertheid op hyperglycemische klachten bij insulinegebruikers met systemische corticosteroïden

Indicator 2.3Extra alertheid op hyperglycemische klachten bij insulinegebruikers met systemische corticosteroïden
RichtlijnDiabetes
ToepassingsgebiedOpenbare Apotheek
Rapportageperiode2021 (voor alle gevonden patiënten tot maximaal 10).
AanleidingGebruik van systemische glucocorticosteroïden kan de bloedsuikerwaarde laten stijgen. Diabetespatiënten die insuline gebruiken dienen daarom hun bloedsuikerwaarden extra te controleren en in overleg met de voorschrijver mogelijk hun dosering aan te passen.
IndicatorHoeveel procent van 10 geselecteerde insulinegebruikers, die tevens systemische glucocorticosteroïden gebruiken, heeft een advies gekregen om de bloedsuikerspiegel bij hyperglycemische klachten of een infectie aanvullend te (laten) controleren? Uw score voor de noemer van deze indicator vindt u in de KNMP/SFK webrapportage ‘KISS Kwaliteitsindicatoren’, indien u gegevens aan SFK aanlevert. Het antwoord kunt u automatisch laten inlezen in deze enquête.
MedicatieInsuline: A10A Glucocorticosteroïden: H02AB
Diabetes patiëntGebruiker van ‘insuline’ op basis van 2 afleveringen in de rapportageperiode.
Gebruiker glucocorticosteroïdenMet een gebruiksperiode van glucocorticosteroïden voor minimaal 3 dagen aaneengesloten in de rapportageperiode op basis van afleveringen in dit jaar en de voorafgaande 3 maanden.
Standaard gebruiksperiodeIndien geen daggebruik is geregisteerd, een standaard gebruiksperiode aannemen van 30 dagen.
Gecorrigeerde gebruiksperiodeBinnen de gebruikers de gebruiksperioden op groepsniveau van de geneesmiddelen corrigeren voor overlappende afleveringen.
Gelijktijdig gebruikOverlappende ‘gecorrigeerde gebruiksperioden’ van ‘insuline’ en ‘glucocorticosteroïden’ voor tenminste 3 dagen.
SelectiesHiervoor 10 personen met gelijktijdig gebruik van insuline en glucoccorticosteroȉden nalopen. Indien er minder worden gevonden, dan alleen deze personen nalopen en het aantal in de noemer van deze indicator vermelden.
  • A: 10 patiënten met ‘gelijktijdig gebruik’ van ‘insuline’ en ‘ glucocorticosteroïden’.
  • B: Patiënten uit A die een advies hebben gehad om de bloedsuikerspiegel extra te controleren.
ResultaatB/A
StreefwaardeRichting 100%
ToelichtingInsulinegebruikers die systemische glucocorticosteroïden krijgen, dienen geadviseerd te worden om altijd contact op te nemen met de zorgverlener die de insuline-instelling regelt en om extra bloedsuikers te controleren. Aangezien de hier gewenste informatie nog niet geautomatiseerd uit de systemen kan worden gehaald, wordt u hier verzocht om dit handmatig bij een steekproef van patiënten te achterhalen. De hiermee behaalde percentages dienen voor intern gebruik en zijn niet geschikt voor vergelijkingen tussen apotheken. Mocht u uit resultaten van deze steekproef concluderen dat uw zorg voor deze geneesmiddelgebruikers nog niet naar wens is geregeld, loop dan ook alle andere hiervoor in aanmerking komende gebruikers in 2021 voor deze aspecten na. U vindt een overzicht van de hiervoor in aanmerking komende patiënten van het rapportagejaar 2021 in de KNMP/SFK webrapportage KISS-Kwaliteitsindicatoren.
OnderbouwingKNMP-Richtlijn Diabetes
Type indicatorProces

 

 

 

 

Back to top