Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Rapportages / Info pagina's / KISS Basisset / KISS Basisset 2021 / D3.2 Percentage kinderen < 12 jaar waarvoor de dosering van amoxicilline/clavulaanzuur aantoonbaar in november of december is nagerekend

D3.2 Percentage kinderen < 12 jaar waarvoor de dosering van amoxicilline/clavulaanzuur aantoonbaar in november of december is nagerekend

Indicator D3.2Percentage kinderen < 12 jaar waarvoor de dosering van amoxicilline/clavulaanzuur aantoonbaar in november of december is nagerekend
RichtlijnFarmaceutische patiëntenzorg
ToepassingsgebiedDienstapotheek
RapportageperiodeVanaf december 2021 terug in het rapportagejaar totdat er 30 patiënten voor deze indicator gevonden zijn of terug tot 1 januari 2021.
AanleidingKinderdoseringen zijn sterk afhankelijk van leeftijd en gewicht. Verkeerde dosering bij kinderen kan leiden tot een verminderde werking of tot het optreden van (ernstige) bijwerkingen.
IndicatorVoor welk percentage van 30 kinderen onder 12 jaar met een aflevering van amoxicilline/clavulaanzuur in 2021 is een berekening van de dosering aantoonbaar vastgelegd? Uw score voor de noemer van deze indicator vindt u in de KNMP/SFK webrapportage ‘KISS Kwaliteitsindicatoren’ indien u gegevens aan SFK aanlevert. Het antwoord kunt u automatisch laten inlezen in deze enquête.
MedicatieAmoxicilline/clavulaanzuur: J01CR02
AfleveringVerstrekking van ‘medicatie’ in de ‘rapportageperiode’.
SelectieSelecteer 30 kinderen onder de 12 jaar met een aflevering van amoxicilline/ clavulaanzuur in december 2021. Indien er in deze maand onvoldoende kinderen werden gevonden, teruggaan per maand totdat 30 patiënten behaald zijn of januari 2021 bereikt is.
  • A: 30 kinderen onder 12 jaar met een aflevering van ‘medicatie’ in 2021.
  • B: aantal kinderen uit A waarvoor een berekening van de dosering aantoonbaar is vastgelegd (op papier of digitaal).
PercentageB/A
Toelichting

De informatie hiervoor kan nog niet geautomatiseerd uit de systemen worden gehaald. Op initiatief van de werkgroep wordt een eerste stap gezet om dit handmatig na te gaan voor een behapbare periode, die betekenisvolle informatie kan opleveren.

  1. Selecteer alle kinderen onder de 12 jaar met een aflevering van amoxicilline / clavulaanzuur. Start hiervoor in december 2021 (noemer) en ga vervolgens terug in de tijd totdat er 30 patiënten gevonden zijn of januari 2021 is bereikt.
  2.  Achterhaal voor deze personen of de berekening van de dosering aantoonbaar is vastgelegd (teller).
    Nota bene: De berekening van de dosering is aantoonbaar vastgelegd door vermelding op het recept ‘dosering akkoord’ (al dan niet na een interventie).
  3. Mocht u uit de resultaten van deze steekproef concluderen dat niet alle doseringen aantoonbaar zijn gecontroleerd, loop dan het proces medicatiebewaking/ kinderdoseringen na en neem maatregelen om herhaling te voorkomen.
OnderbouwingKNMP richtlijn ‘Medicatiebewaking’
Type indicatorProces

 

 

 

Back to top