Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Rapportages / Info pagina's / KISS Basisset / KISS basisset 2022 / 3.3.20 Nierfunctie beschikbaar bij eerste uitgifte SGLT-2-remmers (noemer)

3.3.20 Nierfunctie beschikbaar bij eerste uitgifte SGLT-2-remmers (noemer)

3.3.20Nierfunctie beschikbaar bij eerste uitgifte SGLT-2-remmers (noemer)
RichtlijnDiabetes
ToepassingsgebiedOpenbare apotheek
Rapportageperiode2022 (voor een maximaal aantal van 10 patiënten binnen alle gevonden patiënten)
AanleidingEen SGLT-2-remmer mag niet gestart worden indien de ‘estimated glomerular filtration rate’ (eGFR)<30 ml/min is. Voorafgaand aan de eerste uitgifte dient derhalve de eGFR gecontroleerd te worden.
Indicator

Het percentage van 10 patiënten met een eerste uitgifte van SGLT-2-remmers, waarvan actuele informatie over de nierfunctie beschikbaar is.

Uw score voor de noemer van deze indicator vindt u in de KNMP/SFK web rapportage ‘KISS Kwaliteitsindicatoren’ indien u gegevens aan SFK aanlevert. Het antwoord kunt u automatisch laten inlezen in deze enquête.

MedicatieSGLT-2-remmers: A10BK
Eerste uitgifteAflevering in de rapportageperiode zonder dat er in de voorafgaande 12 maanden een aflevering van de geneesmiddelgroep is geweest. Tevens was bij de aflevering een eerste uitgifte tarief vastgelegd.
PassantIemand die in een periode van 2 jaar slechts één voorschrift (ongeacht het geneesmiddel) verstrekt heeft gekregen of eenmalig verschillende voorschriften in maximaal 4 opeenvolgende dagen
Beschikbare actuele nierfunctieEen nierfunctiewaarde is beschikbaar als eGFR.
De waarde is actueel indien deze binnen 13 maanden voór de eerste uitgifte van de SGLT-2-remmer beschikbaar was.
Selecties

Hiervoor 10 personen met een ‘eerste uitgifte‘ van een ‘SGLT-2-remmer‘ nalopen.
Indien er minder worden gevonden, dan alleen deze personen nalopen en het aantal in de noemer van deze indicator vermelden.

  • Exclusie: Passant
  • A: Patiënten met een 'Eerste uitgifte’ van ‘SGLT-2-remmer’
  • B: 10 patiënten uit A waarvoor informatie over de actuele nierfunctie beschikbaar was
ResultaatB/A
StreefwaardeRichting 100%
ToelichtingVoor de teller van deze indicator dient u de beschikbaarheid van een actuele nierfunctie waarde uit uw Apotheek Informatie Systeem (AIS) te achterhalen. Deze diende beschikbaar te zijn binnen 13 maanden vóór de eerste afgifte van de SLGT2-remmer.
OnderbouwingNHG-Standaard Diabetes, herzien nov 2021
Een SLGT-2 remmer mag niet gestart worden indien de eGFR< 30 ml/min is (bron: NHG-Standaard Diabetes, herzien nov 2021). Indien gaandeweg de behandeling met de SGLT-2-remmer de nierfunctie daalt onder de 30 ml/min, kan het gebruik gecontinueerd worden, totdat nierfunctie vervangende behandeling geïndiceerd is. Bij (dreigende) dehydratie en een eGFR< 60 ml/min, kan het tijdelijk staken van SGLT-2-remmers geïndiceerd zijn.
Nota bene: een contra-indicatie nierfunctiestoornis op zich is geen reden om een SGLT-2-remmer niet te starten. Sterker nog, dat zal op basis van recente inzichten juist vaak nu de reden zijn voor het gebruik van deze middelen, mits deze niet te laag is bij starten van de SGLT-2-remmer. Met deze indicator willen wij achterhalen of er een recente laboratorium uitslag beschikbaar is bij de start van deze middelen.
Back to top