Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2002 / Zomerleed op recept

Zomerleed op recept

30 augustus 2002, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 137 Nr 35

In de zomermaanden bezoeken in het algemeen iets minder patiënten de apotheek dan gebruikelijk. Niet dat er echt sprake is van een komkommertijd zoals in andere branches. Het aantal bezoekers ligt een enkele procent lager dan normaal. De vraag naar geneesmiddelen laat zich niet door externe factoren als de economie (een dalend consumentenvertrouwen) of het seizoen regeren.

Desalniettemin zijn er receptgeneesmiddelen die in de zomer vaker worden verstrekt dan normaal. De verzengende zon, troebel badwater en prikkelbare insecten kunnen in de zomer kleine en grote ongemakken opleveren. En ook het gebruik van teenslippers leidt in de zomermaanden tot extra toeloop naar de apotheek.

Bescherming tegen UV-straling

Vitiligo is een (goedaardige) aandoening waardoor de huid en het haar pigment verliezen. De pigmentcellen worden vernietigd en de stof die de huidskleur bepaalt (melanine) wordt niet meer aangemaakt. Hierdoor verschijnen er witte plekken op de huid, die bij blootsteling aan de zon erg kunnen verbranden. Bovendien kan zonnebrand vitiligo veroorzaken bij die personen die hiertoe aanleg hebben. Ter voorkoming van zonnebrand kan de arts het middel Contralum ultra® voorschrijven. Dit wordt vergoed door de zorgverzekeraar. De lichtbeschermingsfactor bij dit preparaat bedraagt 7 voor UV-A-straling en 10 voor UV-B-straling. Opgemerkt kan worden dat er vrij verkrijgbare cosmetische producten zijn die een vergelijkbare of hogere bescherming bieden tegen UV-A en UV-B. Contralum ultra® wordt in de zomermaanden 31.000 keer verstrekt via de apotheek – bijna drie keer zo veel als anders - voor een bedrag van € 760.000.

Wespen- en bijensteken

Een anafylactische reactie is een extreme uiting van allergie die levensbedreigend kan zijn. Een dergelijke reactie kan bij bepaalde mensen onder meer veroorzaakt worden door insectensteken van bijvoorbeeld wespen of bijen. Indien deze personen door zichzelf of door anderen met een auto-injectorsysteem adrenaline (EpiPen®) toegediend krijgen wordt de anafylactische reactie op een insectensteek onderdrukt. Risicopatiënten moeten de adrenaline-injectiepen voor eventuele noodgevallen altijd bij zich dragen. Jaarlijks worden 10.400 van dergelijke injectiepennen verstrekt, waarvan 43% gedurende de zomer.

Schimmelnagels

De aanblik van schimmelnagels in open sandalen geeft in de vakantiemaanden een extra impuls aan de vraag naar terbinafine (merknaam: Lamisil®). In de zomerperiode is de vraag naar terbinafine 73% hoger dan in andere maanden). Een behandeling van de teennagels met terbinafine varieert qua duur van 12 weken tot 12 maanden. In de meeste gevallen zal de genezing dus pas volgen als men camping, strand of chloorparadijs al lang en breed verlaten heeft. De kosten van een behandeling met terbinafine kunnen oplopen tot € 850 en worden volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

Sinds producent Novartis de rechtszaak met het Reclametoezicht van de Inspectie Gezondheidszorg in mei 2002 gewonnen heeft, wordt Nederland weer regelmatig bestookt met TV-spotjes waarin men wordt opgeroepen om de schimmelnagels te tonen aan de dichtstbijzijnde huisarts. Het afgelopen jaar verstrekten de openbare apotheken voor € 25 miljoen aan terbinafine. In de eerste helft van 2002 daalde de omzet met 15% ten opzichte van vorig jaar. Het is nog niet duidelijk in welke mate deze daling verband houdt met het tijdelijk uit de lucht halen van de reclamespots. Onder de huisartsen zijn er stemmen opgegaan om producent Novartis te boycotten vanwege de gekozen marketingstrategie.

Overige ongemakken

Naast bovengenoemde middelen worden er gedurende de zomermaanden meer allergiemiddelen (onder meer ten gevolge van hooikoorts), meer zure oordruppels (ter behandeling van een bacteriële oorinfectie), meer antizweetmiddelen en meer vakantiemedicatie (inclusief niet-pilgebruiksters die hun menstruatie willen uitstellen) verstrekt in de apotheek.

Tabel 1: Top-10 zomerreceptgeneesmiddelen in 2001

 

Middelen

 

Verstrekkingen in de zomer

SFK Zomerindex*

1.

Contralum ultra®

bescherming tegen UV-straling

31.000

273%

2.

EpiPen®

bij anafylactische reactie

4.400

215%

3.

Anti-allergische middelen voor gebruik in de neus (R01AC)

bij allergie

84.000

197%

4.

Decongestiva en allergiemiddelen voor gebruik in het oog (S01G)

bij allergie

202.000

182%

5.

Immunoglobuline normaal (J06BA02)

bescherming hepatitis A bij verre reizen

30.000

178%

6.

Antihistaminica voor systemisch gebruik (R06AX)

bij allergie

276.000

170%

7.

Lamisil®

bij schimmelnagels

115.000

170%

8.

Primolut®

o.a. uitstel menstruatie

10.600

162%

9.

Antizweetmiddelen (D11AA)

bij hevige transpiratie

10.300

157%

10.

Orgametril®

o.a. uitstel menstruatie

6.500

140%

* de zomer is gedefinieerd als de maanden juni, juli en augustus. Het gebruiksniveau in de overige maanden geldt als referentiebasis (=100).

 

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top