Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2003 / De kostencijfers van 2002

De kostencijfers van 2002

4 april 2003, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 138 Nr 14

In 2002 zijn de geneesmiddelenuitgaven via openbare apotheken met € 283 miljoen gestegen tot € 3.702 miljoen. Van deze toename is 80% terug te voeren op de kosten van de geneesmiddelen. De resterende 20% heeft betrekking op de kosten van de dienstverlening door de openbare apotheek. Tot de geneesmiddelen met de grootste kostentoename in 2002 behoren diverse cholesterolverlagers en maagzuurremmers.

Cholesterolverlagers

De kosten van cholesterolverlagers stegen het afgelopen jaar in totaal met € 30 miljoen tot € 266 miljoen. Deze geneesmiddelengroep steekt met deze toename met kop en schouders boven de rest uit. Niet alle cholesterolverlagers profiteerden in gelijke mate. Atorvastatine (Lipitor®), de nummer 1 van 2001, duikelt een aantal plaatsen en is met een kostentoename van € 9 miljoen terug te vinden op de 7-de positie. Met name pravastine (Selektine®) maakt een sterke ontwikkeling door. Vooral onder de medisch specialisten neemt de voorkeur voor deze cholesterolverlager toe. Dit heeft een uitstralingseffect naar het algehele gebruik. Bij de huisartsen is er sprake van een stabiele groei in het gebruik van simvastatine (Zocor®). In het tweede kwartaal van dit jaar verloopt het patent op simvastatine. Als de bezuinigingsmaatregelen van minister De Geus doorgang vinden, zullen de kosten van simvastatine fors dalen, omdat apothekers dan verplicht zijn om het hoge claw backpercentage van 40% bij dit middel door te berekenen.

Maagzuurremmers

De kosten van maagzuurremmers stegen het afgelopen jaar met € 6 miljoen. Op een totaalbedrag van € 313 miljoen is dit bescheiden te noemen. De beperkte toename is toe te schrijven aan de introductie van goedkopere generieke varianten van de maagzuurremmer omeprazol (Losec®), nadat het patent op dit middel in maart 2002 was verstreken. Bij de concurrerende patentgeneesmiddelen pantoprazol (Pantozol®) en esomeprazol (Nexium®) is er het afgelopen jaar echter wel sprake van een forse omzettoename. Als deze trend dit jaar doorzet – waar het op dit moment wel naar uitziet - zal dit ten koste gaan van het door minister De Geus beoogde besparingsresultaat van de nieuw claw backregeling.

Goed voorbeeld doet volgen

AstraZeneca heeft in 2001 het voorbeeld van GlaxoSmithKline gevolgd met de introductie van het astma/COPD-middel Symbicort®: een combinatie van het luchtwegverwijdend middel formoterol met de corticosteroïde budesonide. GlaxoSmithKline boekt al langere tijd grote successen met het combinatiepreparaat Seretide®. Beide middelen zijn in de top-10 terug te vinden. Seretide® voert de lijst zelfs aan.

De hemel inprijzen

De hoge positie van de allergeenextracten is toe te schrijven aan het onnavolgbare prijsbeleid van leverancier Artu Biologicals. Deze vervijfvoudigde de prijs van bepaalde producten in drie jaar tijd. Voor de betreffende middelen geldt géén wettelijke maximumprijs.

Tabel 1: Top-10 toename geneesmiddelenkosten in 2002

 MerknaamGebruikKostenToename
(in €)
Toename
(in %)
1. Salmeterol/fluticason (2)Seretide®bij aandoening luchtwegen€ 54 miljoen€ 15 miljoen37%
2. Pravastatine (5)Selektine®cholesterolverlagend€ 52 miljoen€14 miljoen39%
3. Pantoprazol (4)Pantozol®remt de maagzuurproductie€ 41 miljoen€ 11 miljoen37%
4. Esomeprazol (-)Nexium®remt de maagzuurproductie€ 15 miljoen € 10 miljoen202%
5. Simvastatine (7)Zocor®cholesterolverlagend€ 109 miljoen€ 9 miljoen9%
6. Formoterol/budesonide (-)Symbicort®bij aandoening luchtwegen€ 12 miljoen€ 9 miljoen287%
7. Atorvastatine (1)Lipitor®cholesterolverlagend€ 92 miljoen€ 9 miljoen11%
8. Epoetine (9)Eprex®bij bijzondere anemie€ 27 miljoen€ 9 miljoen47%
9. Clopidogrel (-)Plavix®bloedverdunner€ 10 miljoen € 6 miljoen199%
10. Allergeenextracten (-)Diversebij allergische reacties€ 16 miljoen€ 6 miljoen70%
      
TOTAAL Top-10  € 428 miljoen€ 98 miljoen30%

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top