Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2004 / Pil blijft minder populair

Pil blijft minder populair

19 november 2004, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 139 Nr 47

Sinds 1 januari van dit jaar krijgen vrouwen van 21 jaar en ouder de anticonceptiepil niet meer vergoed, tenzij men bijverzekerd is. Dit leidde ertoe dat 70.000 vrouwen hun pilrecept eerder dan normaal ophaalden. Zij deden dit vooral in de laatste weken van december 2003 in plaats van januari en februari. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Het pilgebruik ligt nu aanzienlijk lager dan vorig jaar voor de wijziging. Behalve de anticonceptie pil zijn ook andere anticonceptiva uit het wettelijk verzekerde pakket gehaald. Het gaat hierbij om de volgende middelen: prikpil, morning-afterpil, spiraaltje, implantatiestaafje, pessarium, anticonceptiering en anticonceptiepleister.

Daling gebruik

Het aantal vrouwen dat van april tot en met september dit jaar de pil ophaalde in de openbare apotheek bedroeg 1.390.000 in vergelijking met 1.540.000 vorig jaar. Dit komt voor een klein deel doordat vrouwen vaker de pil voor een jaar in plaats van een half jaar zijn gaan ophalen. Ongeveer 2% van de vrouwen die de pil voor een half jaar gebruikten is niet meer terug gekomen omdat zij nu voor een heel jaar hebben gehaald. Zoals de SFK dit voorjaar al berichtte is het aantal pilgebruiksters met een kleine 10% gedaald.

Categorieën

Het totale gebruik van de anticonceptiepil is de laatste jaren vrijwel constant gebleven. De anticonceptie pil is in 3 generaties in te delen (tabel 1). Er is al geruime tijd een verschuiving van de 3e generatie naar de 2e generatie middelen zichtbaar (figuur 1). Deze verschuiving werd veroorzaakt doordat berichten verschenen over de verhoogde kans op trombose bij gebruik van de 3e generatie pillen.

Morning-afterpil

Eerder publiceerde de SFK reeds in dit tijdschrift dat er geen ongewone groei is opgetreden in het gebruik van de morning-afterpil. Het middel wordt binnenkort ook buiten de apotheek en zonder recept verkrijgbaar. Daarvoor moet eerst de bijsluiter aangepast worden maar dat is op het moment van schrijven nog niet gebeurd.

Andere anticonceptie

In 2002 is Cerazette® op de markt gebracht. Deze pil zonder oestrogenen is bedoeld voor vrouwen die niet goed reageren op oestrogenen. Er zijn in totaal 90.000 voorschriften verstrekt. Sinds 2000 wordt ook Implanon® voorgeschreven. Hierbij wordt een staafje onder de huid van de bovenarm ingebracht. Dit hoeft slechts 1 keer in 3 jaar te gebeuren. Sinds de invoering van dit implantaat zijn er 17.000 van door de apotheek geleverd. Het gebruik de laatste maanden licht gedaald ten opzichte van 2003. Het spiraaltje wordt tegenwoordig alleen nog in de vorm met progestagenen afgeleverd. Het gebruik van dit spiraaltje steeg de afgelopen jaren met 30% per jaar. Deze stijging kwam in januari tot stilstand. Het spiraaltje met koper wordt 24.000 keer per jaar afgeleverd door de openbare apotheken. De Nuvaring®, volgens de marketingcampagne erg handig voor hockeyvrouwen en stewardessen, is in totaal 70.000 keer verstrekt sinds de introductie vorig jaar.

 

Tabel 1: classificatie anticonceptiepillen


1ste generatieMicrogynon 50, Stediril DTablet bevat 50 microgram ethinylestradiol en levonorgestrel, lynestrenol of norethisteron als progestagene component
2de generatieMicrogynon 30, Stediril 30Tablet bevat minder dan 50 microgram ethinylestradiol en dezelfde progestagenen als de pillen van de 1ste generatie
3de generatieMarvelon, MercilonTablet bevat minder dan 50 microgram ethinylestradiol en desogestrel, gestodeen of norgestimaat als progestagene component

 

 

Figuur 1: gebruik van anticonceptiepillen vanaf 1997

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top