Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2007 / Lage vaccinatiegraad baarmoederhalskanker

Lage vaccinatiegraad baarmoederhalskanker

22 november 2007, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 142 Nr 47

Per 1 november 2006 is een vaccin tegen baarmoederhalskanker op de markt gekomen. Mensen die gevaccineerd willen worden, moeten dit vooralsnog zelf betalen. Na bijna een jaar hebben ongeveer 4.500 vrouwen zich laten vaccineren. Daarmee is de vaccinatiegraad op dit moment 0,3 %.

Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door een infectie met een humaan pappilomavirus (HPV). Per 1 november 2006 is Gardasil op de markt gekomen. Dit is vaccin is een middel om infectie met HPV te voorkomen, waardoor baarmoederhalskanker zich niet kan ontwikkelen. Het vaccin geeft overigens geen volledige bescherming. Het beschermt tegen de typen die verantwoordelijk zijn voor 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker. Voor een effectieve bescherming zijn 3 vaccinaties nodig in een periode van ongeveer 6 maanden, bij voorkeur voordat het eerste seksuele contact heeft plaatsgevonden. De vaccinaties bieden dan een bescherming tegen infectie voor een periode van in ieder geval 5 jaar. Het is op dit moment niet bekend of er na deze periode een nieuwe vaccinatie plaats zou moeten vinden of dat het vaccin langer bescherming biedt. Vanaf 1 november 2007 is Cervarix geïntroduceerd. Ook dit is een vaccin ter voorkoming van HPV.

Geen vergoeding

Minister Klink heeft Gardasil op advies van het College voor zorgverzekeringen niet opgenomen in het basispakket. Naar verwachting zal de Gezondheidsraad aan het einde van dit jaar adviseren over de opname van de HPV-vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma. Ondertussen nemen steeds meer landen in Europa het HPV-vaccin op in hun vaccinatieprogramma. Na Duitsland, Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Spanje en Zwitserland, volgde onlangs ook Groot-Brittannië. Zolang vaccinatie niet in het basispakket of het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen, moet deze vooralsnog door de mensen zelf worden betaald. De kosten bedragen bijna € 375,- voor 3 vaccins. Dit is inclusief de vergoeding voor de dienstverlening door de apotheek, maar exclusief de kosten die de arts voor de toediening van het vaccin in rekening brengt. Er is geen prijsverschil tussen Gardasil en Cevarix. Overigens vergoedt een beperkt aantal zorgverzekeraars de vaccinatie geheel of gedeeltelijk via de aanvullende verzekering.

Vaccinatiegraad

Openbare apothekers verstrekten in de periode november 2006 tot en met september 2007 ruim 10.000 vaccins aan bijna 4.500 personen. Omdat de HPV infectie seksueel overdraagbaar is kunnen ook jongens beschermd worden tegen ontwikkeling van HPV. Toch bestaat de huidige groep gevaccineerden vrijwel uitsluitend uit meisjes en vrouwen. Iets minder dan de helft van hiervan is inmiddels volledig gevaccineerd. Ruim een kwart heeft twee vaccinaties ontvangen en het resterende kwart ontving één vaccin. De gemiddelde leeftijd van de (gedeeltelijk) gevaccineerde vrouwen is bijna 18 jaar. Bijna één derde van de meisjes is 15 jaar of jonger. Ongeveer de helft behoort tot de leeftijdscategorie 16 tot en met 20 jarigen. Hoewel de indicatie van het vaccin gebaseerd is op de werkzaamheid van het vaccin bij meisjes en vrouwen van 9 tot 26 jaar, is ruim 6 procent van de gevaccineerden ouder dan 25 jaar. Ongeveer 1,6 miljoen meisjes en vrouwen komen op grond van hun leeftijd voor vaccinatie in aanmerking. Op basis van huidige aantal gevaccineerde personen van 4.500, komt dit neer op een vaccinatiegraad van 0,3%.

Figuur 1: aantal HPV-gevaccineerde personen naar leeftijd, september 2007

Van de bijna 4.500 meisjes en vrouwen die zich tot nu toe tegen baarmoederhalskanker hebben laten vaccineren, behoort de ruim helft tot de leeftijdscategorie 16 tot en met 20 jaar.

 

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top