Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2007 / Unieke leveringen in top 10

Unieke leveringen in top 10

2 maart 2007, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 142 Nr 9

De cholesterolverlager atorvastatine is voor het derde opeenvolgende jaar het geneesmiddel met de hoogste omzet in de openbare apotheken. De TNF-alfaremmers adalimumab en etanercept zijn de sterkste stijgers in de top 10. Deze geneesmiddelen worden gerekend tot de unieke leveringen en kunnen niet zonder meer door iedere openbare apotheek worden geleverd.

In 2006 hebben openbare apotheken voor € 4.296 miljoen aan pakketgeneesmiddelen verstrekt. Dit is inclusief een raming van de leveringen via de zogenaamde unieke kanalen. Van de totale uitgaven is 19% toe te schrijven aan de top 10 van geneesmiddelen met de hoogste uitgaven.

Verschuivingen in de top 5

De eerste plaats is stevig in handen van de cholesterolverlager atorvastatine. De omzet van atorvastatine nam met 10 procent toe tot € 162 miljoen. De omzetstijging is echter niet zo hoog als in de afgelopen jaren. Net als in 2005 staat het astma/COPD-middel salmeterol met fluticason op de tweede plaats met een omzet van € 111 miljoen. De maagzuurremmer pantoprazol is èèn plaats gestegen en is nu in omzet het concurrerende omeprazol voorbij. Beide geneesmiddelen vertoonden dezelfde groei van het aantal voorschriften (16%), maar gemeten in standaarddagdoseringen en omzet was de groei van pantoprazol veel sterker.

Simvastatine stond jarenlang hoog in de top 10. Onder invloed van de afspraken in het geneesmiddelenconvenant daalde de prijs van dit geneesmiddel, waardoor het een flink aantal plaatsen terugviel. Het gebruik neemt echter onverminderd toe, waardoor ook de omzet weer mee stijgt. Binnen de top 5 vertoont simvastatine zelfs de sterkste groei, zonder dat dit overigens tot een andere plaats in de rangorde leidt.

Unieke leveringen

TNF-alfa blokkerende middelen worden onder meer ingezet bij ernstige vormen van reuma. Adalimumab en etarnecept behoren tot de TNF-alfa blokkerende middelen hebben in korte tijd een plek binnen de top 10 veroverd. Het gaat weliswaar om een relatief kleine groep gebruikers, maar de kosten van deze geneesmiddelen bedragen bijna € 40 per standaarddagdosering. Adalimumab en etanercept worden gerekend tot de directe of unieke leveringen. Dit betekent dat deze geneesmiddelen niet zonder meer door iedere openbare apotheek kunnen worden geleverd. Bij adalimumab is er slechts één apotheek dit middel exclusief levert. Bij entanercept ligt de situatie anders. Ongeveer de helft van de verstrekkingen loopt via één exclusieve apotheek, terwijl de andere helft langs de reguliere openbare apotheek zijn weg vindt. De omzet van beide geneesmiddelen is in 2006 sterk gegroeid. Etanercept bezet in de top 10 een zesde plaats met een omzet van € 64 miljoen. Dit is een stijging van 33 procent ten opzichte van 2005. Adalimumab vinden we een plaats lager terug met een omzet van € 63 miljoen; een stijging van 60 procent.

Het staartje van de top 10

Metoprolol is zowel in 2005 als in 2006 het meest voorgeschreven pakketgeneesmiddel. Ondanks een omzetstijging van 12 procent zakt dit middel twee plaatsen in de top 10 van geneesmiddelen met de hoogste uitgaven. Overigens is er bij alle geneesmiddelen in de top 10 sprake van een omzetstijging. Ten opzichte van 2005 is alleen de cholesterolverlager pravastatine uit de top 10 verdwenen. Zowel het gebruik als de omzet van dit middel daalden licht.

Tabel 1: Top 10 geneesmiddelenuitgaven 2006

 StofnaamMerknaamSoort geneesmiddelUitgaven (in mln. €)Toename uitgaven in %
1atorvastatine (1)Lipitor®cholesterolverlagend16210%
2salmeterol met fluticason (2)Seretide®bij aandoening luchtwegen1119%
3pantoprazol (4)Pantozol®remt de maagzuurproductie9711%
4omeprazol (3)Losec®remt de maagzuurproductie945%
5simvastatine (5)Zocor®cholesterolverlagend6822%
6etanercept (9)Enbrel®bij reuma6433%
7adalimumab (15)Humira®bij reuma6360%
8metoprolol (6)Lopresor® , Selokeen®bij angina pectoris en verhoogde bloeddruk6012%
9esomeprazol (8)Nexium®remt de maagzuurproductie5512%
10tiotropium (10)Spiriva®bij aandoening luchtwegen5316%

De TNA-alfaremmers adalimumab en etanercept zijn de meest opvallende stijgers in de top 10 geneesmiddelenuitgaven. Levering van deze geneesmiddelen vindt hoofdzakelijk plaats via unieke kanalen.

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top