Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2016 / Iets minder assistenten, iets meer contracturen

Iets minder assistenten, iets meer contracturen

17 maart 2016, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 151 Nr 11

Volgens opgave van Pensioenfonds Medewerkers Apotheken waren op 1 januari van dit jaar 16.159 apothekersassistenten werkzaam in Nederlandse openbare apotheken. Daarnaast waren er 7950 mensen als ondersteunend medewerker in dienst van apotheken. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Jaarlijks ontvangt de SFK van het Pensioenfonds Medewerkers Apotheken (PMA) informatie over het aantal apothekersassistenten en ondersteunende medewerkers dat in dienst is van openbare apotheken en over de omvang van hun dienstverband. De 16.159 assistenten hebben gemiddeld een contract voor 24,7 uur. Dat is een stijging van ruim tien minuten per contract, ten opzichte van begin 2015.
Deze langere contractduur compenseert het iets afgenomen aantal assistenten, want het totaal aantal fte’s van 11.112 aan assistenten van begin dit jaar is vrijwel gelijk aan dat van begin 2015. Het gemiddeld aantal fte’s per apotheek kwam daarmee op 1 januari van dit jaar uit op 5,5. Van de assistenten is 98% een vrouw en de gemiddelde apothekersassistent viert dit jaar haar 35ste verjaardag.

Ondersteunende medewerkers

Naast apothekersassistenten zijn er volgens het PMA in totaal 7950 medewerkers met andere ondersteunende functies in dienst van de apotheek. Gemiddeld hebben zij een contract voor 19,5 uur, waarmee het totaal aantal fte’s uitkomt op 4306. Dat is bijna 4% meer dan begin 2015. De stijging komt vooral omdat er meer medewerkers in dienst zijn gekomen en maar in beperkte mate door een toename in de omvang van het dienstverband.  Ondersteunende medewerkers zijn gemiddeld vier jaar jonger dan assistenten en ongeveer drie kwart van hen is vrouw. Van alle niet-assistenten staat bijna drie kwart te boek als algemeen ondersteunend medewerker. Voor de gemiddelde apotheek komt dat neer op 1,5 fte. Daarnaast zijn er in de gemiddelde openbare apotheek nog ruim 0,6 fte met wel nader gespecificeerde functies: 0,27 fte aan bezorgers, 0,12 fte aan farmaceutisch managers/consulenten, 0,1 fte aan administratieve krachten, 0,09 fte aan schoonmakers en 0,05 fte aan drogisterijmedewerkers. Algemeen ondersteunende medewerkers en apothekersassistenten kunnen de genoemde taken ook uitoefenen, waardoor de vermelde aantallen fte’s niet aanduiden wat de omvang van de genoemde taken in de apotheek is. Bovendien kunnen apothekers werkzaamheden in de apotheek uitbesteden. Personen die deze werkzaamheden uitvoeren in dienst van andere bedrijven, of als ZZP’er, zijn niet in de cijfers meegenomen.

Tweede apothekers

Naast een gevestigd apotheker die eindverantwoordelijk is voor de gang van zaken in de apotheek, werkt in ruim vier op de tien apotheken minimaal één tweede apotheker. Het gemiddeld aantal tweede apothekers per apotheek bedraagt 0,5. Er zijn geen gegevens bekend over het aantal contracturen van tweede apothekers, zodat de SFK het aantal fte’s aan tweede apothekers openbare apotheken niet kan vaststellen.

Grafiek: Samenstelling gemiddeld apotheekteam per 1 januari 2016 in fte’s (* in aantal personen)

Samenstelling apotheekteam per 2016 in fte’s

Gemiddeld 5,5 fte aan apothekersassistenten per apotheek

 

 

 

 

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top