Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2019 / 246 miljoen verpakkingen ingekocht door apotheken

246 miljoen verpakkingen ingekocht door apotheken

14 augustus 2019, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 154 Nr 33/34

Nederlandse apotheken verstrekten in 2018 gezamenlijk 232 miljoen keer een receptplichtig geneesmiddel. Daarvoor waren 246 miljoen handelsverpakkingen nodig. Dat komt per verstrekking gemiddeld uit op 1,06 verpakkingen. Zonder de verstrekkingen in weekmedicatierollen bestaat de gemiddelde verstrekking uit 1,67 verpakkingen. Dit meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Nederlandse apotheken verstrekten vorig jaar 232 miljoen keer een receptplichtig geneesmiddel ongeacht de vergoedingsstatus. De meeste verstrekkingen betrof ‘gewone’ tabletten, bijna 46%. Daarna volgen de verstrekkingen van tabletten met gereguleerde afgifte, verstrekkingen met filmomhulde tabletten en verstrekkingen met maagsapresistente tabletten, alle met een aandeel dat onder de 8% ligt. 

Pas op plaats elf en twaalf komen toedieningsvormen die niet verdeeld zijn in afgepaste hoeveelheden. Dat zijn respectievelijk de oogdruppels, die 1,7% van de verstrekkingen uitmaken, en tubes met crème (1,6%). Apotheken hebben in 2018 geneesmiddelen verstrekt in meer dan 130 verschillende toedieningsvormen, zoals die in de G-Standaard zijn opgenomen. 

Verpakkingen

Apotheken kochten voor de genoemde 232 miljoen verstrekkingen 246 miljoen handelsverpakkingen in. Er is een grote diversiteit aan verpakkingen. Een kleine greep: verpakkingen met tabletten, los en in strips en in allerlei hoeveelheden, tubes met crème of zalf en dosisaerosolen met vele pufjes. Van alle ingekochte handelsverpakkingen ging het bij 103 miljoen om ‘gewone’ tabletten. De gemiddelde verpakking van tabletten bleek 49 stuks te bevatten. 

Apotheken gebruikten voor het vullen van medicatierollen ten behoeve van weekleveringen verpakkingen met meer tabletten; de gemiddelde inhoud daarvan kwam uit op 69 stuks. Zo zijn er van sommige tabletten handelsverpakkingen met duizend stuks, los in een pot. Daardoor zijn voor een gemiddelde verstrekking van tabletten in een weeklevering maar 0,19 handelsverpakkingen nodig. Voor een gemiddelde ‘normale’ verstrekking van tabletten – zonder weekleveringen – komt dat neer op 1,67 verpakkingen.

Hoeveelheden

Een gemiddelde verstrekking in een apotheek – buiten de weekleveringen – bestond in 2018 uit 65,5 eenheden. Eenheden is hier een verzamelterm om de hoeveelheid verstrekte geneesmiddelen in uit te drukken. Voor tabletten en capsules is dat ‘stuks’, voor crèmes en zalven ‘gram’ en voor geneesmiddelen in vloeibare vorm ‘milliliter’. Een gemiddelde verstrekking voor een weeklevering bestond vorig jaar uit gemiddeld 12,4 eenheden (vooral stuks) van een geneesmiddel. 

Toedieningsvormen als dosis-aerosolen – toegepast bij luchtweg-aandoeningen – nemen een bijzondere positie in. Ze worden verstrekt in stuks, maar gedoseerd in doses. De verstrekte dosisaerosolen bevatten gemiddeld 152 doses. In onderstaande figuur worden de aandelen van de verstrekte aantallen van toedieningsvormen met een afgepaste hoeveelheid geneesmiddel vergeleken. Daarbij is ervoor gekozen de verstrekte hoeveelheid voor onder meer tabletten uit te drukken in ‘stuks’ en die voor onder meer dosisaerosolen in ‘doses’.

Aandelen aantal verstrekte toedieningsvormen met een afgepaste hoeveelheid (2018).

 

‘Gewone’ tabletten veruit de meest verstrekte toedieningsvorm

‘Gewone’ tabletten veruit de meest verstrekte toedieningsvorm.

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top