Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2019 / Bijna 60% kinderen minimaal één verstrekking per jaar

Bijna 60% kinderen minimaal één verstrekking per jaar

4 juli 2019, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 154 Nr 27/28

Openbare apotheken verstrekten in 2018 aan 1,8 miljoen kinderen in de leeftijd tot 18 jaar minimaal één keer een geneesmiddel dat uit het basispakket werd vergoed. In totaal gebeurde dat 7,1 miljoen keer. Onder de jongsten en oudsten in deze leeftijdsgroep is het aandeel dat een geneesmiddel gebruikte het grootst: meer dan 60%. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Uitgedrukt in een percentage is in 2018 aan 59% van de kinderen in de leeftijdsgroep tot 18 jaar minimaal één keer een geneesmiddel uit het basispakket verstrekt. Gemiddeld waren dat 3,9 verstrekkingen per gebruiker tot 18 jaar. In 74% van de gevallen was een huisarts de voorschrijver.
49% van de kinderen die in 2018 medicijnen op voorschrift van een arts gebruikten, gebruikte – op het niveau van werkzame stof(fen) – maar één geneesmiddel per jaar. Het aantal keer dat het middel is verstrekt, maakt daarbij niet uit. Aan 24% verstrekten apotheken twee verschillende middelen, aan 13% drie en aan de rest vier of meer (14%).
Het percentage kinderen aan wie apotheken geneesmiddelen hebben verstrekt, varieert met de leeftijd. In de genoemde leeftijdsgroep is dat percentage het hoogst bij de jongsten en bij de oudsten. Het kleinst is dat in de leeftijdscategorie van ongeveer 9 tot 13 jaar. In deze leeftijdsgroep bedraagt het aandeel kinderen dat een geneesmiddel heeft gebruikt, ongeveer 42%.
De SFK weet overigens niet exact de leeftijd van iemand op het moment dat de apotheken een geneesmiddel verstrekken. Dat komt omdat de SFK niet over de volledige geboortedatum beschikt, maar uitsluitend over het geboortejaar. Daarom wordt in de figuur op deze pagina het geboortejaar vermeld met daaronder de leeftijd van de kinderen op 31 december 2018. Omdat kinderen door het jaar heen worden geboren, is het niet mogelijk om voor de groep 0-jarigen het – met andere geboortejaren vergelijkbare – aandeel geneesmiddelgebruikers te bepalen. Ze tellen immer nog geen vol jaar mee. De SFK schat dat voor 2018 hun aandeel uitkomt op 77%.

Meeste gebruikers

\In het eerste levensjaar heeft nystatine – toegepast bij spruw – de meeste gebruikers. Het middel is toegediend aan bijna een derde van de 0-jarigen die in 2018 een geneesmiddel gebruikte. Onder de 1- tot 10-jarigen hebben antibiotica – met amoxicilline als belangrijkste vertegenwoordiger – de meeste gebruikers. Het aandeel kinderen met minimaal één antibioticumkuur in 2018 wordt geleidelijk kleiner naarmate de kinderen ouder zijn. Bij de 1-jarigen gaat het om 31% en bij de 10-jarigen om 9%.
Van 10 tot 14 jaar hebben middelen bij allergieën, zoals hooikoorts, de meeste gebruikers. Hun aandeel is voor de groep 10 jaar en ouder ongeveer 10%. Het meest gebruikt is desloratidine. Vanaf 15 jaar neemt de anticonceptiepil de leiderspositie over, met gebruikerspercentages van 14% bij 15-jarigen tot bijna 30% bij de 17-jarigen.
Middelen bij benauwdheidsklachten, vooral salbutamol, en de groep huidmiddelen, waaronder corticosteroïde
onstekingsremmers en neutrale smeersels, worden gedurende de gehele jeugd door in ongeveer dezelfde mate gebruikt.

Aandeel kinderen met minimaal één geneesmiddel uit basispakket, naar geboortejaar (2018)

 Aandeel kinderen met minimaal één geneesmiddel uit basispakket, naar geboortejaar (2018)

Onder kinderen rond twaalfde levensjaar minste gebruikers
 






Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top