Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2019 / Vooral eind-twintigers naar andere zorgverzekeraar

Vooral eind-twintigers naar andere zorgverzekeraar

25 april 2019, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 154 Nr 17

Rond de jaarwisseling 2018-2019 wisselden 5,3% van de medicijngebruikers van verzekeraar. Dit is iets meer dan vorig jaar, toen dat aandeel 5,1% was. Eind-twintigers stapten naar verhouding het meest over. De dominantie van de grootste zorgverzekeraar in de regio neemt licht af. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Eenmaal per jaar mogen verzekerden van zorgverzekeraar wisselen. Op basis van de declaraties die apothekers in het eerste kwartaal van 2019 bij verzekeraars indienden, constateert de SFK dat 5,3% van de medicijn-gebruikende verzekerden dat deed. Met verzekeraar wordt hier verzekeraarsconcern bedoeld, waar meerdere verzekeraars onder vallen. Voor apothekers zijn vooral de concerns van belang omdat de contractafspraken met verzekeraars vooral op dat niveau worden gemaakt.
Vorig jaar, rond de jaarwisseling 2017-2018, stapte 5,1% van de verzekerden over naar een ander concern.
Vektis maakte op basis van cijfers van zorgverzekeraars op 1 februari van dit jaar bekend dat 7,0% van de verzekerden in het nieuwe jaar van zorgverzekeraar veranderde. Dat percentage ligt hoger dan in 2018, toen het om 6,2% van de verzekerden ging. Het gaat hierbij om overstappers op zorgverzekeraarsniveau. Het is op het moment van schrijven nog onbekend welk deel daarvan ook van concern veranderde.

Leeftijd

De SFK signaleert dat naarmate mensen ouder worden ze minder van verzekeraar wisselen. Medicijngebruikers van 50 jaar en ouder veranderden voor minder dan 6% van verzekeraarsconcern, terwijl dat boven de 80 minder dan 2% is. Medicijngebruikers die overstappen zijn gemiddeld twaalf jaar jonger dan zij die dat niet doen. Het meest stapten de eind-twintigers over, namelijk meer dan 10%. Van de 18-jarigen stapte rond de jaarwisseling weliswaar maar liefst 12,6% over naar een ander verzekeringsconcern, maar dat percentage geeft een vertekend beeld. 18-jarigen mogen niet alleen rond de jaarwisseling van zorgverzekeraar veranderen, maar moeten ook als ze 18 jaar worden hun eigen zorgverzekeraar kiezen.
Landelijk heeft het Zilveren Kruis-concern in 2019 de meeste verzekerden onder medicijngebruikers, namelijk 28,5%, VGZ volgt met een aandeel van 24,1%. CZ en Menzis hebben respectievelijk 20,4% en 13,3% verzekerden aan zich gebonden.
Regionaal verschilt het aandeel per zorgverzekeraar sterk. Zo heeft in Friesland Zilveren Kruis, inclusief verzekeraar De Friesland, een marktaandeel van 74% en in de buurprovincie Groningen kent Menzis een aandeel van 55%. De grote verschillen tussen regio’s zijn nog altijd te verklaren vanuit de voormalige ziekenfondsen. Het gemiddeld aandeel verzekerden van de grootste verzekeraar per regio daalt wel: van 47,8% in 2108 tot 45,7% in 2019.

Verzekeraarsconcerns met het grootste aantal verzekerden per regio in 2019

Verzekeraarsconcerns met het grootste aantal verzekerden per regio in 2019

Gemiddeld aandeel grootste regionale zorgverzekeraar is 45,7%

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top