Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2020 / Gebruik anti-emetica neemt toe met leeftijd

Gebruik anti-emetica neemt toe met leeftijd

10 september 2020, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 155 Nr 37

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2019 aan 360.000 mensen minimaal één keer een anti-emeticum dat tot het basispakket behoort. Dat zijn vrijwel evenveel gebruikers als het jaar daarvoor. Het gebruik van domperidon door de jongsten is in 2019 bijna gehalveerd. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Anti-emetica zijn geneesmiddelen die worden toegepast bij misselijkheid en braken. Dat kan vele oorzaken hebben, zoals het gebruik van geneesmiddelen (bijvoorbeeld oncolytica bij chemotherapie en opioïde pijnstillers), radiotherapie, naweeën van een operatieve ingreep, reisziekte, migraine en gastroparese (vertraagde maaglediging). Ze zijn onder te verdelen in drie groepen. Het meest gebruikt zijn de motiliteitsbevorderende middelen. Hiertoe behoren metoclopramide en domperidon. Hun werking berust op de toename van de peristaltiek van de maag en de daarop aansluitende twaalfvingerige darm, waardoor de maaglediging wordt bevorderd. Deze geneesmiddelen werden in 2019 door in totaal 305.000 mensen gebruikt, 15.000 minder dan in 2018. Deze afname komt waarschijnlijk deels door de verminderde beschikbaarheid van geneesmiddelen met domperidon gedurende een deel van 2019. De afname was naar verhouding evenwel het grootst in de leeftijdsgroep onder 12 jaar (-45%). Dat sluit aan bij een aanpassing – halverwege 2019 – van de registratietekst van domperidon door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). De aanpassing behelst de beperking van het gebruik van dit middel tot kinderen vanaf 12 jaar.

Andere middelen

Ondansetron en granisetron zijn anti-emetica van het type serotonineantagonisten. Deze middelen werden in 2019 door bijna 90.000 mensen gebruikt. Ze zijn onder meer geregistreerd voor toepassing bij chemotherapie, bij radiotherapie en na operaties. Opvallend is het naar verhouding grote aantal jonge gebruikers van deze middelen.

Gebruik domperidon door jonge kinderen bijna gehalveerd in 2019

Tot de groep overige anti-emetica behoren aprepitant en scopolamine. Aprepitant heeft vergelijkbare toepassingen als de serotonine-antagonisten en kan daarmee worden gecombineerd. Scopolamine is geregistreerd voor reisziekte in de vorm van een pleister achter het oor. In de palliatieve zorg wordt die pleister ook gebruikt om de productie van slijm in de longen te onderdrukken. De groep overige anti-emetica telde in totaal 15.000 gebruikers. Omdat sommige mensen in één jaar anti-emetica uit verschillende groepen gebruiken, is de som (410.000) van het aantal gebruikers per groep groter dan het bovenvermelde aantal van 360.000.

Aandeel anti-emetica gebruikers onder bevolking naar leeftijdscategorie en geneesmiddelgroep (2019)
Aandeel anti-emetica gebruikers onder bevolking naar leeftijdscategorie en geneesmiddelgroep (2019)

Aandeel gebruikers van emeticum onder zeventig plussers is minder dan 5% 

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top