Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2020 / Minder PrEP-pillen via Nederlandse apotheken

Minder PrEP-pillen via Nederlandse apotheken

14 mei 2020, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 155 Nr 20

Openbare apotheken verstrekten in 2019 aan ruim vijfduizend mensen minimaal één keer de PrEP-pil, ruim tweeduizend personen meer dan in 2018. Het aantal verstrekkingen door apotheken neemt sinds augustus 2019 echter af. Toen startte een landelijke regeling waarbinnen PrEP-medicatie ook door GGD’en wordt verstrekt. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Ter voorkoming van een hiv-infectie kunnen mensen PrEP-medicatie (pre-expositie profylaxe) gebruiken. Het combinatiepreparaat emtricitabine / tenofovir disoproxil (merknaam Truvada) is voor deze indicatie geregistreerd als monotherapie. Volgens de Nederlandse PrEP-richtlijn moet een hiv-infectie vóór de start met PrEP worden uitgesloten en moet de nierfunctie worden gecontroleerd. PrEP komt niet voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking, omdat medicatie die louter preventief wordt gebruikt in het algemeen niet wordt vergoed.
Emtricitabine / tenofovir disoproxil wordt ook toegepast bij de behandeling van een hiv-infectie of als PEP (post-expositie profylaxe), maar dan altijd samen met minimaal één ander hiv-middel. In het geval van PEP – ter vermijding van een hiv-infectie na een mogelijk besmet- tingsmoment – wordt het in de regel gecombineerd met dolutegravir (Tivicay). Openbare apotheken verstrekten in 2019 aan ongeveer 850 personen de PEP-combinatie, die wel wordt vergoed uit het basispakket.
Bij toepassing als PrEP kwamen de kosten van het combinatiepreparaat emtricitabine / tenofovir disoproxil bij verstrekking door openbare apotheken in 2019 uit op gemiddeld ongeveer € 1,85 per tablet. Dat is gebaseerd op de apotheekinkoopprijs inclusief de vergoeding voor farmaceutische zorg door de apotheek en inclusief 9% btw. Nagenoeg altijd werd een generieke variant van het middel verstrekt in plaats van het duurdere spécialité.

GGD

Op last van de overheid is in augustus 2019 een tijdelijke subsidieregeling met onderzoekskarakter van kracht geworden. GGD’en bieden daarbij medische begeleiding aan PrEP-gebruikers aan. Het totale aantal deelnemers aan de regeling is beperkt tot 6500 en bovendien per regio gemaximeerd. In ruil voor deelname aan deze begeleiding – met eenmaal per drie maanden contact – mogen de GGD’en PrEP ter beschikking stellen tegen een eigen bijdrage van € 7,50 per dertig tabletten, wat neerkomt op een bedrag van € 0,25 per tablet.
Na de start van de subsidieregeling daalde het aantal PrEP-verstrekkingen door de openbare apotheken; in april 2020 blijkt het met bijna drie kwart te zijn afgenomen ten opzichte van de piek in juli 2019. De SFK heeft geen inzicht in het aantal deelnemers aan de subsidiere- geling van de GGD’en.

Aantal verstrekkingen van PrEP-medicatie via openbare apotheken (januari 2018-april 2020)

Aantal verstrekkingen van PrEP-medicatie via openbare apotheken (januari 2018-april 2020)

Aantal verstrekkingen via apotheken daalt na start subsidieregeling 

 

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top