Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2021 / Nieuwe migrainemiddelen laten kosten weer oplopen

Nieuwe migrainemiddelen laten kosten weer oplopen

9 december 2021, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 156 Nr 49

Toenemend gebruik van generieke migrainemiddelen heeft ertoe geleid dat de kosten daalden van € 36 miljoen in 2012 tot zo’n € 22 miljoen dit jaar. De recente toelating van een nieuwe groep migrainemedicijnen in het basispakket zal de kosten echter stuwen. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

In vergelijking met tien jaar geleden zijn de kosten aan migrainemiddelen flink gedaald, terwijl het aantal gebruikers, met 230.000 per jaar, al die tijd op een vergelijkbaar niveau is gebleven. Naar verwachting zullen de kosten via openbare apotheken in 2021 uitkomen op zo’n € 22 miljoen, 40% minder dan de € 36 miljoen die in 2012 werd uitgegeven. De oorzaak van deze daling ligt in het toegenomen gebruik van generieke varianten. Waar in 2012 58% van de hoeveelheid verstrekte dagdoseringen generiek was, is dit in 2021 opgelopen tot 88%.

Triptanen

Als algemene pijnstillers onvoldoende werken, vormen triptanen met ruim 210.000 gebruikers verreweg de meest toegepaste geneesmiddelengroep bij migraine. De meeste patiënten (87%) ontvangen een orale toedieningsvorm van een triptaan. Bij onvoldoende klachtenvermindering zijn de sneller werkende injecties (6%) en neussprays (7%) aangewezen.
De kosten zijn sterk afhankelijk van de toedieningsvorm. De gemiddelde jaarlijkse kosten van een behandeling met een gewone tablet of smelttablet bedragen € 19 per patiënt. Dezelfde kosten voor een neusspray zijn € 123 en voor subcutane injecties € 809. Gemiddeld bedragen de jaarlijkse kosten voor behandeling met triptanen zo’n € 84 per patiënt.
Per november 2021 heeft de minister van VWS drie nieuwe migrainemiddelen toegelaten tot het basispakket, de CGRP-remmers erenumab, fremanezumab en galcanezumab. De middelen worden onder voorwaarden vergoed: alleen patiënten met chronische migraine die niet reageren op twee andere vergoedbare behandelmethoden, komen in aanmerking. Het Zorginstituut Nederland schat dat dit een beperkte groep betreft van 2700 tot 3600 patiënten.
Gelet op de kosten van € 6000 per patiënt per jaar voor behandeling met een CGRP-remmer kunnen de totale kosten aan migrainemedicatie oplopen met zo’n € 15 miljoen tot € 20 miljoen. Dit is bijna een verdubbeling van de jaarlijkse kosten tot dusver. Actuele SFK-cijfers tonen dat apotheken in november aan 850 patiënten een CGRP-remmer hebben verstrekt.

Kostenstijging migrainemiddelen door CGRP-remmers in 2021 al zichtbaar

Ontwikkeling geneesmiddelkosten migrainemiddelen (rechteras) en gebruik in dagdoseringen (linkeras)

Ontwikkeling geneesmiddelkosten migrainemiddelen (rechteras) en gebruik in dagdoseringen (linkeras)Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top