Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2021 / Uitgaven farmaceutische zorg stegen met 3,1% in 2020

Uitgaven farmaceutische zorg stegen met 3,1% in 2020

26 augustus 2021, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 156 Nr 34

De uitgaven aan de farmaceutische zorg binnen het basispakket via openbare apotheken stegen in 2020 met bijna € 140 miljoen tot € 4,66 miljard. Daarmee komt de stijging uit op 3,1% ten opzichte van 2019. Dit en meer publiceert de SFK in de jaarlijkse uitgave Data en feiten, die deze week is verschenen.

De uitgaven aan extramurale farmaceutische zorg omvatten de door apothekers bij verzekeraars gedeclareerde kosten voor geneesmiddelen en de gedeclareerde vergoeding voor de bijbehorende zorg, exclusief btw. De geneesmiddelenkosten maken ruim 70% van deze uitgaven uit. De overige uitgaven bestaan voor 99% uit tarieven die apothekers en zorgverzekeraars zijn overeengekomen voor de farmaceutische zorg die direct betrekking heeft op het verstrekken van geneesmiddelen. De overige 1% declareerden apotheken voor zorgprestaties die niet direct gerelateerd zijn aan een verstrekking van een geneesmiddel, zoals de farmaceutische begeleiding bij opname of ontslag uit het ziekenhuis of bezoek aan een polikliniek.

Continuïteitesbijdrage

In 2020 kregen zorgaanbieders via de regeling Continuïteitsbijdrage (CB-regeling) een extra financiële bijdrage om de continuïteit van zorg te helpen waarborgen. Het Geneesmiddel Informatieproject (GIP) komt in de meest recente voorlopige raming uit op een extra bijdrage van € 35 miljoen voor de farmaceutische zorg. Zonder deze extra steun zouden de uitgaven aan apothekerstarieven zijn gedaald, en zou de totale uitgavenstijging in 2020 zijn uitgekomen op 2,3%.

Verschillen

Zorgverzekeraars ervaren de uitgaven aan farmaceutische zorg anders dan de SFK berekent. Contractafspraken tussen verzekeraars en apothekers, tussen fabrikanten en de overheid én tussen fabrikanten en verzekeraars, kunnen leiden tot andere prijzen ten opzichte van de declaraties van apothekers. Verder rekent de SFK de eigen bijdragen voor geneesmiddelen volledig toe aan de uitgaven, terwijl verzekeraars die tot een bedrag van € 250 per kalenderjaar per persoon bij de patiënt in rekening brengen.

Deze en andere ontwikkelingen binnen de openbare farmacie komen aan de orde in het deze week verschenen Data en feiten. Dit jaar geeft de SFK daarin extra aandacht aan de ontwikkelingen rondom de COVID-19-crisis.
Gedurende deze crisis bleven apotheken continue zorg verlenen, maar door teruglopend artsenbezoek leidde de crisis tot een vermindering van het aantal eerste verstrekkingen met een daling van de uitgaven aan bijbehorende tarieven tot gevolg.

Uitgaven farmaceutische zorg stegen in 2020 meer dan voorgaande jaren
Uitgaven aan farmaceutische zorg in het basispakket (in miljoenen €) met verschil voorgaande jaar (in %).

Uitgaven aan farmaceutische zorg in het basispakket (in miljoenen €) met verschil voorgaande jaar (in %).

Download gratis de pdf van Data en feiten 2021

De paperback kost € 28,- incl. verzending. U kunt deze bestellen door een mail te sturen aan




Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top