Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2023 / FTO… dat doe je zo!

FTO… dat doe je zo!

29 juni 2023, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 158 Nr 26

Tijdens een farmacotherapeutisch overleg (FTO) wisselen huisartsen en apothekers kennis uit en maken afspraken over het voorschrijven en verstrekken van geneesmiddelen. De SFK kan helpen bij het aanleveren van data over verstrekte geneesmiddelen en de gebruikers ervan. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

De SFK stelt diverse FTO-rapportages beschikbaar met prescriptiecijfers die aansluiten op de thematische FTO-modules van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Zo maakt de SFK het voorschrijfgedrag van artsen inzichtelijk op basis van verstrekkingscijfers, waardoor artsen en apothekers tijdens het FTO kunnen monitoren of de geboden zorg volgens de NHG-richtlijnen wordt toegepast.
In totaal heeft de SFK 56 FTO-rapportages, over onder meer de overgang, astma bij volwassenen, sterkwerkende opioïden en diabetes.

Deze pasklare FTO-rapportages zijn beschikbaar voor SFK-deelnemers (en clusters) met een abonnement. SFK-clusters delen namelijk gegevens op patiëntniveau met hetzelfde AIS. Ze zijn te vinden onder Rapportages en Patiëntenzorg, nadat u bent ingelogd via Mijn SFK. Antwoorden op FTO-vragen uit de IVM-module worden weergegeven in patiëntenlijsten en in grafieken met daarin per huisarts het aantal gebruikers van bepaalde middelen.

Lokaal kunnen onderwerpen spelen waarvoor (nog) geen FTO-rapportage bestaat. SFK heeft een aantal rapportages waar gebruikers zelf de selectie van de geneesmiddelen aan kunnen toevoegen om deze op maat te maken:

  • Algemeen FTO document (in SFK Select de map FTO-rapportages): per ATC4 onder andere het aantal DDD’s, verstrekkingen en materiaalkosten per periode.
  • Indicatoren uit de KISS Matrix, waarbij apothekers de indicatoren kunnen opvragen voor het betreffende cluster.
  • Geneesmiddel A MET/ZONDER geneesmiddel B (in SFK Select de map Patiëntenselectie): op ATC5-niveau (of ATC3 of ATC4) groepen patiënten selecteren die beide (groepen) middelen juist wel of niet gebruikten in het afgelopen half jaar.

Via SFK Select kunnen apothekers ook zelf rapporten maken. Mocht hierbij hulp nodig zijn, dan kunnen deelnemers contact opnemen met de helpdesk van de SFK. Als apothekers ruim voor het FTO om ondersteuning vragen, kan de SFK telefonisch gericht hulp bieden of desgewenst een rapport met de gevraagde gegevens in Select klaarzetten.

 Per onderwerp de resultaten in én oogopslag.

Rapportage-overzicht met aantallen gebruikers per populatie van huisartsen in de FTO-groep (fictieve data)

Rapportage-overzicht met aantallen gebruikers per populatie van huisartsen in de FTO-groep (fictieve data)

 

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top