Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2023 / Kosten afslankmiddelen nemen in rap tempo toe

Kosten afslankmiddelen nemen in rap tempo toe

5 oktober 2023, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 158 Nr 40/41

Openbare apotheken verstrekten in het tweede kwartaal van 2023 aan bijna 14.000 mensen een middel voor afslanken, een toename van 78% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Bijna vier op de tien personen ontvingen dit voor de eerste keer. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek kampte in 2022 bijna de helft van de Nederlanders (44%) van 4 jaar en ouder met overgewicht. 31% heeft matig overgewicht (BMI 25-30) en 13% heeft ernstig overgewicht ook wel obesitas genoemd, (BMI >30). De multidisciplinaire richtlijn Obesitas en overgewicht bij volwassenen (juli 2023) adviseert een combinatie van gezonde voeding, verhogen van de lichaamsactiviteit en eventueel psychologische begeleiding. Gewichtsverlagende medicatie kan worden overwogen bij mensen met obesitas met een vergrote buikomvang en/of comorbiditeit, in combinatie met een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI).

Vergoeding

Voor obesitas is een aantal geneesmiddelen geregistreerd. Orlistat is al een aantal jaren op de markt en wordt niet vergoed vanuit het basispakket. Sinds 2022 worden drie andere vermageringsmiddelen wel vergoed onder voorwaarden: Saxenda (liraglutide, 1 april), Mysimba (naltrexon/bupropion, 1 augustus) en Imcivree (setmelanotide, 1 september). Wegovy (semaglutide) is geregistreerd en de vergoedingsaanvraag loopt momenteel.
Sinds de vergoeding van deze middelen in 2022, nemen de geneesmiddelkosten (exclusief apotheekvergoeding) voor deze middelen enorm toe. Waar de kosten in 2021 nog totaal € 1,2 miljoen waren, kwamen ze in 2022 uit op totaal € 12 miljoen. In het eerste halfjaar van 2023 zijn de kosten al opgelopen tot bijna € 10,5 miljoen. Nagenoeg alle kosten komen voor rekening van de zorgverzekeraar.

Eerste uitgifte

Openbare apotheken verstrekten in het tweede kwartaal van 2023 aan bijna 14.000 mensen een afslankmiddel, een stijging van 78% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Van deze gebruikers ontving 39% het voor de eerste keer. De middelen werden vooral voorgeschreven door de huisarts. Zowel bij de eerste verstrekking als vervolgverstrekking was de huisarts in ruim 80% van de gevallen de voorschrijver.

Aantal gebruikers afslankmiddelen blijft toenemen.

Aantal gebruikers met een eerste- of vervolguitgifte van afslankmiddelen(2020 - eerste helft 2023)

Aantal gebruikers met eerste- of vervolguitgifte (2020 - eerste helft 2023)


 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top