Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2023 / Lichte daling verstrekkingen van medicinale cannabis

Lichte daling verstrekkingen van medicinale cannabis

30 maart 2023, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 158 Nr 13

Openbare apotheken verstrekten in 2022 bijna 41.000 keer medicinale cannabis, 2,2% minder dan in 2021. Hiermee daalde het aantal verstrekkingen voor het vijfde jaar op rij. Het aandeel van gedroogde vormen is, net als in de afgelopen jaren, groter dan olie. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

De door de overheid aangewezen leverancier van medicinale cannabis, Bedrocan, produceert vijf gedroogde varianten van cannabis (flos). Deze bevatten verschillende verhoudingen van de werkzame stoffen dronabinol (THC) en cannabidiol (CBD). Uit de gedroogde varianten bereiden enkele apotheken cannabisolie met verschillende concentraties THC en CBD. Olie heeft als voordeel dat het eenvoudig kan worden ingenomen omdat het voor gebruik niet meer bewerkt hoeft te worden.
Medicinale cannabis wordt toegepast bij veel verschillende indicaties waaronder allerlei soorten chronische pijn, epilepsie en aandoeningen met spasticiteit. Tot eind 2022 vergoedden verzekeraars het gebruik van medicinale cannabis niet. Sindsdien wordt het geregistreerde cannabisproduct Epidyolex vergoed bij twee ernstige epileptische aandoeningen. SFK telde in 2022 een zeer beperkt aantal verstrekkingen van dit middel.

Gebruik

In 2022 werd bijna 41.000 keer medicinale cannabis verstrekt, 1000 verstrekkingen minder dan een jaar eerder. Deze daling is vooral toe te schrijven aan een daling van het aantal verstrekkingen op basis van recept van een specialist (-7,5%). Het aantal verstrekkingen op voorschrift van een huisarts daalde licht met 0,7%. Huisartsen vormen met een aandeel van 65% in de verstrekkingen de grootste voorschrijversgroep. Van de in totaal bijna 41.000 verstrekkingen waren er 22.500 flos, een daling van 1,4% ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal verstrekkingen olie daalde in 2022 met 3,2% tot 18.500. Hiermee neemt het aandeel flos iets toe ten opzichte van olie (55% om 45%).
In 2022 was bij verstrekkingen aan vrouwen het aandeel van olie 63% tegenover 37% flos. Bij verstrekkingen aan mannen is het beeld juist omgekeerd. Daar is het aandeel flos 69% tegenover 31% olie. Olie wordt vooral op hogere leeftijd meer gebruikt dan flos. Bij vrouwen is dit vanaf de leeftijdscategorie 51-60 en bij mannen vanaf de 71-80-jarigen.

Aantal verstrekkingen medicinale cannabis opnieuw afgenomen

 Aantal verstrekkingen van medicinale cannabis per jaar door openbare apotheken (2016-2022)

Aantal verstrekkingen van medicinale cannabis per jaar door openbare apotheken (2016-2022)

 

 

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top