Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / 2024 / Ruim € 100 miljoen aan eigen bijdragen in 2023

Ruim € 100 miljoen aan eigen bijdragen in 2023

2 mei 2024, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 159 Nr 18

Voor GVS-geneesmiddelen met een prijs boven de vergoedingslimiet werd in 2023 € 106 miljoen aan eigen bijdragen betaald. Dankzij de maximeringsregeling betaalde 3% van de bijbetalers niet meer dan het maximumbedrag van € 250 en ging € 53 miljoen naar de zorgverzekeraar. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

De meeste geneesmiddelen die vanuit de basisverzekering worden vergoed (het geneesmiddelenvergoedingssysteem, GVS) kennen een door de overheid vastgestelde vergoedingslimiet. Als de prijs van een geneesmiddel boven deze limiet ligt, moet de verzekerde het verschil bijbetalen. In 2023 gold dit voor ruim 2,4 miljoen geneesmiddelgebruikers. In totaal werd dat jaar zo’n € 106 miljoen aan GVS-bijdragen betaald, € 10 miljoen meer (+10%) dan in 2022. De gemiddelde bijbetaling bedroeg hiermee € 43 per bijbetaler. Deze bijbetaling is echter scheef verdeeld: driekwart van de bijbetalers betaalde minder dan € 12.

Maximering

Het totaalbedrag aan GVS-bijdragen wordt niet volledig door de geneesmiddelgebruikers betaald. Voor sommige geneesmiddelen bieden fabrikanten namelijk een (gedeeltelijke) terugbetaalregeling aan. De SFK heeft echter geen zicht op het gebruik van deze terugbetaalregelingen. Daarnaast bestaat sinds 2019 een maximeringsregeling, waarbij zorgverzekeraars het bijbetalingsbedrag boven de € 250 per persoon per jaar alsnog vergoeden. In 2023 profiteerden ruim 75.000 verzekerden, 3% van het totaal aantal bijbetalers, van deze maximeringsregeling. Zorgverzekeraars betaalden voor deze mensen in totaal ruim € 53 miljoen aan GVS-bijdragen, de helft van het totaal aan bijdragen.
Net als in eerdere jaren kenden de ADHD-middelen dexamfetamine, lisdexamfetamine en methylfenidaat de hoogste eigen bijdragen. Samen waren zij goed voor zo’n € 58 miljoen aan GVS-bijdragen, meer dan de helft van alle eigen bijdragen.

Door toegenomen gebruik van dexamfetamine en lisdexamfetamine nam de totale bijbetaling toe tot € 26,8 miljoen (+16%) respectievelijk € 17,3 miljoen (+27%). De totale bijbetaling voor methylfenidaat daarentegen daalde tot € 14,4 miljoen (-11%). Dit kwam door leveringsproblemen van een aantal veelgebruikte varianten met gereguleerde afgifte, waarvoor een eigen bijdrage van toepassing is.

 NB: anders dan gebruikelijk in SFK-publicaties zijn de bedragen op deze pagina inclusief 9% btw, omdat de maximeringsregeling betrekking heeft op bedragen inclusief btw.

 

eigen bijdragen

 

 

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top