Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / SFK nieuws in PW / PW oude publicaties / 1998-36.htm

9 april 1998, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 133 Nr 36

Osteoporose (in de volksmond beter bekend als botontkalking) is een aandoening die zowel bij oudere vrouwen als bij oudere mannen voorkomt. Hoewel het vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen is het onjuist om te denken dat osteoporose een vrouwenziekte is. Eén op de 4 vrouwen boven de 55 jaar en één op de 12 mannen krijgt osteoporose. In totaal lijden er in Nederland minstens 700.000 mensen aan osteoporose. Dit blijkt uit cijfers van de Osteoporose Stichting.

Ziekenhuizen registreren jaarlijks zo'n 46.500 botbreuken door osteoporose (figuur 1). De behandelingskosten hiervan worden door deskundigen geraamd op ƒ 500 miljoen. Osteoporose patiënten kunnen proberen botbreuken te voorkomen door mobiel te blijven, oefeningen te doen en uiteraard te zorgen dat ze niet vallen. Met medicijnen kan verder verlies van bot worden voorkomen en nog overgebleven bot worden verstevigd. Hiervoor worden de volgende geneesmiddelen gebruikt: oestrogenen, bisfosfonaten, natriumfluoride, calciumcarbonaat, vitamine D en calcitonine.

Gedurende de eerste helft van 1998 is via de openbare apotheek voor ƒ 37 miljoen (materiaalkosten, excl. BTW) besteed aan deze middelen. Omgerekend komt dit neer op ƒ 48.500 (845 voorschriften) per apotheek per jaar.

Een opvallend middel is Fosamax® tablet 10 mg. Dit recent geïntroduceerde middel behoort tot de top 10 stijgers geneesmiddelenkosten in 1997. In 1997 werd voor dit middel ƒ 8,7 miljoen (excl. BTW) meer besteed dan in 1996. De belangrijkste verklaring hiervoor is dat het middel pas in september 1996 via de apotheek verkrijgbaar was. Gedurende de eerste helft van 1998 is aan Fosamax voor ƒ 7,8 miljoen (materiaalkosten, excl. BTW) besteed (tabel 1).

Figuur 1: aantal geregistreerde botbreuken door osteoporose per jaar

* Dit is slecht een klein gedeelte van het totaal aantal botbreuken door osteoporose. In de meeste gevallen worden wervelfracturen niet geregistreerd.

Bron: Osteoporose Stichting

Tabel 1: Top-5 geneesmiddelen bij osteoporose, januari - juni 1998

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Dit is een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.
Overname van tekst, gegevens, tabellen of grafieken is toegestaan mits onder volledige bronvermelding.

Back to top