Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Publicaties / Vacature data-analist

Vacature data-analist

31 maart 2024

Hoeveel mensen gebruiken ADHD-medicatie in Nederland? Wat is de impact van een geneesmiddeltekort? Welk bedrag geven we jaarlijks uit aan hiv-remmers? Als data-analist bij de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) duik jij in de fascinerende apothekerswereld en groei je uit tot een specialist op het gebied van geneesmiddelendata.

Apothekers en apotheken, daarvoor staat de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) al sinds 1842. Wij behartigen de belangen van onze meer dan 5.000 leden, zetten ons in voor de apotheken waarin zij werken en stimuleren uitmuntende farmaceutische patiëntenzorg. 

Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) is een aparte stichting binnen de beroeps- en branchevereninging van apothekers; de KNMP. De SFK is verantwoordelijk voor data-analyses over geneesmiddelgebruik en alles wat daaromheen gebeurt.

 Wij zoeken een:

Data-analist

Den Haag/hybride, 32-40 uur per week

  

Jouw werk in het kort

De SFK beschikt over de meest omvangrijke en gedetailleerde database van Nederland als het gaat om geneesmiddelengebruik. Gegevens van elk medicijn dat via een Nederlandse apotheek verstrekt wordt, belanden in ons systeem. Daarnaast vind je in onze database (anonieme) patiëntinformatie en informatie over de kosten van geneesmiddelen. Aan jou de taak om (grote hoeveelheden van) deze data met SQL en andere tools uit het systeem te halen en te analyseren. Jouw analyses vertaal je naar bruikbare inzichten, waarbij je context geeft aan de cijfers. Dit doe je voor apothekers, maar ook voor bijvoorbeeld wetenschappers, beleidsmakers of journalisten. Zo werk je met jouw analyses mee aan betere zorgverlening, doelgericht beleid en betrouwbare nieuwsvoorziening.

Je schrijft voor de rubriek Farmacie in Cijfers van het Pharmaceutisch Weekblad over allerlei trends en ontwikkelingen die jij signaleert op basis van de geneesmiddelendata. Het komt ook voor dat je onderzoek doet in opdracht van een individuele apotheek, bijvoorbeeld als een apotheker wil weten hoe therapietrouw zijn patiënten zijn. Met jouw onderzoek help je apothekers de zorg aan hun patiënten te verbeteren.

Werken bij de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK)

Binnen de SFK werk je in een hecht team van zeven collega’s die verantwoordelijk zijn voor data-analyses over geneesmiddelgebruik en alles wat daaromheen gebeurt. Van het ondersteunen van apothekers met rapporten of cursussen tot het onderhouden van de website. Ieder heeft zijn of haar eigen verantwoordelijkheden, maar we werken ook nauw samen en ondersteunen elkaar waar nodig. Als nieuwe collega krijg je volop de ruimte om jezelf te ontwikkelen en je te verdiepen in de geneesmiddelenbranche.

Wat mijn werk bij de SFK zo leuk maakt, is dat zoveel verschillende organisaties ons weten te vinden met vragen over geneesmiddelengebruik. Daardoor komen vrijwel alle kanten van de geneesmiddelenwereld voorbij en is het werk zeer afwisselend”

Manon Verkroost – data analist

  

Onze ideale kandidaat 

 • heeft HBO- of WO-niveau, bijvoorbeeld op basis van een opleiding informatiekunde, bedrijfskunde, (gezondheids-)economie of econometrie;
 • heeft ervaring met het ontwerp en de uitvoering van data-analyses;
 • heeft een echte data-mindset: jij vindt het leuk om van grote hoeveelheden data een helder verhaal te maken;
 • heeft kennis van SQL en Python of analysetools (bijvoorbeeld Microstrategy);
 • beschikt over goede communicatieve skills (mondeling en schriftelijk), verantwoordelijkheidsgevoel en teamspirit;
 • is omgevingssensitief: je voelt aan welke belangen een rol spelen bij verschillende partijen en kunt hier goed mee omgaan;
 • heeft kennis van het zorgstelsel en de geneesmiddelenbranche (is een pré, we kunnen het je ook leren).

 

Wij bieden jou

de kans om vanuit een uitdagende en inspirerende functie een essentiële bijdrage te leveren aan farmaceutische zorg. Daarnaast bieden we zeer goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals:

 • toegang tot het uitgebreide opleidingsprogramma van de KNMP;
 • 27 vakantiedagen per jaar bij een fulltime dienstverband, met de mogelijkheid om extra verlofdagen te kopen;
 • een vitaliteitsregeling en een fietsplan;
 • de mogelijkheid om hybride te werken vanuit kantoor en huis met bijbehorende faciliteiten zoals een thuiswerkplek en een gecombineerde reiskosten- en thuiswerkvergoeding;
 • een werkplek in een prachtig historisch pand in het centrum van Den Haag, goed bereikbaar met het OV en de auto en op loopafstand van de binnenstad;
 • een informele werksfeer binnen een team van enthousiaste en betrokken collega’s; de KNMP heeft een Great Place To Work Certificering, hetgeen onder andere betekent dat collega's zich snel welkom voelen als ze bij ons starten en dat zij met plezier bij werken.
 • Je bepaalt zelf (in overleg) welke werkdagen en hoeveel uur je wekelijks werkt (in ieder geval tussen de 32 en 40 uur).

 

Belangstelling?

Ben jij onze nieuwe data-analist? Stuur dan je CV met motivatiebrief naar recruitment@knmp.nl.

Wil je meer weten over de functie of de organisatie neem dan contact op met Jeroen Lukaart, manager SFK telefoonnummer 070-3737447 of j.lukaart@sfk.nl

Heb je vragen over de procedure, neem dan contact op met Ingrid Mogge, Corporate Recruiter, via telefoonnummer 06-27126500 of recruitment@knmp.nl

 

Een online assessment maakt onderdeel uit van de selectieprocedure.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Back to top