Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Rapportages / Info pagina's / Diabetes / S_A3 Diabetespatienten die na een eerste uitgifte niet tijdig terug komen

S_A3 Diabetespatienten die na een eerste uitgifte niet tijdig terug komen

S_A3Diabetespatienten die na een eerste uitgifte niet tijdig terug komen
Verkorte omschrijvingGeen vervolguitgifte na start diabetesmedicatie.
DoelAchterhalen waarom starters met diabetesmedicatie niet tijdig terug komen voor een vervolguitgifte en dat zij optimaal behandeld worden.
PatiëntenoverzichtVoor alle patiënten, die vier maanden geleden een eerste uitgifte hebben gehad van een geneesmiddelgroep ter behandeling van diabetes en in de daarop volgende drie maanden niet terug zijn gekomen voor een tweede aflevering, wordt de datum van de eerste uitgifte getoond per geneesmiddelgroep (orale middelen, insuline, GLP-1 analoga).
OnderbouwingKNMP-richtlijn Diabetes Mellitus Type , 2022, pagina 39: Voorafgaand aan de uitbreiding van medicatie met een volgend bloedglucose verlagend middel, dient onvoldoende therapietrouw te worden uitgesloten.: 2.5 Patiëntenbegeleiding: 2.5.3, tabel 1: signaleren/ vermoeden van verminderde therapietrouw. 
BEREKENING
Patiëntenselectie

Inclusie:

  • Patiënten met een eerste uitgifte van insulines, GLP1 analoga of orale antidiabetica zonder een vervolgaflevering van een middel uit de betreffende groep

Exclusie: 

  • Passanten

 

DEFINITIES
Geneesmiddelen
  • Insulines: A10A
  • GLP1: A10BJ
  • Orale antidiabetica: A10B zonder A10BJ
RapportageperiodeAfgelopen 4 maanden.
TOELICHTING
AfleveringVerstrekking van een geneesmiddel(groep) in de rapportageperiode.
Eerste uitgifteAflevering in de rapportageperiode zonder dat er in de voorafgaande 12 maanden een aflevering van de geneesmiddelgroep is geweest. Tevens was bij de aflevering een eerste uitgifte tarief vastgelegd. Een eerste uitgifte omvatte niet meer dan voor 31 dagen gebruik.
Geen vervolgafleveringGeen aflevering binnen 90 dagen na een ‘eerste uitgifte’.
PassantEen passant is iemand die in een periode van 2 jaar slechts één voorschrift (ongeacht het geneesmiddel) verstrekt heeft gekregen of eenmalig verschillende voorschriften in maximaal 4 opeenvolgende dagen.
Back to top