Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Rapportages / Info pagina's / Diabetes / S_B1 SGLT-2-remmers voor Diabetespatienten met cardiovasculaire risicofactoren

S_B1 SGLT-2-remmers voor Diabetespatienten met cardiovasculaire risicofactoren

S_B1SGLT-2-remmers voor  Diabetespatienten met cardiovasculaire risicofactoren 
Verkorte omschrijvingSGLT-2-remmers bij cardiovasculaire risicofactoren.
Doel

Borgen, dat patiënten met cardiovasculaire risicofactoren met SGLT-2-remmers worden behandeld volgens de recente richtlijnaanbevelingen.  

Patiëntenoverzicht

In een patiëntenoverzicht worden alle patiënten getoond die mogelijk cardiovasculaire risicofactoren hebben en in de afgelopen maand met een ander antidiabeticum (behalve insulines) zijn behandeld dan de SGLT-2-remmers, met daarbij de meest recenteafleverdatum van TAR of nitraten als aanwijzing voor een cardiovasculair risico.

Als proxy voor cardiovasculaire risicofactoren worden afleveringen van thrombocytenaggregatieremmers en nitraten gehanteerd. Voor deze geneesmiddelgroepen worden de data van de laatste aflevering getoond.

Kanttekening: met afleverdata kunnen cardiovasculaire risicofactoren alleen benaderd worden door geneesmiddelgebruik; hierbij kunnen patiënten onterecht geselecteerd of gemist zijn.

OnderbouwingKNMP-richtlijn Diabetes type 2, 2023: Module 1B en C.
BEREKENING
Patiëntenselectie

Inclusie

  • Patiënten met cardiovasculaire risicofactoren en met gebruik van bloedglucoseverlagende middelen behalve insulines en GLP1-agonisten, zonder SGLT-2 remmers

Exclusie

  • Passanten

 

DEFINITIES
Geneesmiddelen
  • SGLT-2 remmer incl. combinaties met metformine:  A10BK, A10BD15, A10BD16, A10BD20, A10BD23,
  • Bloedglucose verlagende middelen excl. insulines en zonder GLP1 agonist: A10B zonder A10BJ
  • Nitraten: C01DA
  • TAR: B01AC
RapportageperiodeAfgelopen maand
TOELICHTING
AfleveringVerstrekking van een geneesmiddel(groep) in de rapportageperiode of de voorafgaande 3 maanden (nitraten voorafgaande 6 maanden).
Angina PectorisPatiënten met twee afleveringen van nitraten, waarvan een aflevering in de rapportageperiode.
AntistollingPatiënten met gebruik van TAR in de rapportageperiode.
Cardiovasculaire risicofactorenPatiënten met antistolling of angina pectoris.
GebruikMet een gebruiksperiode van minimaal 3 dagen onafgebroken in de rapportageperiode op basis van ‘afleveringen’ in de rapportageperiode of de hieraan voorafgaande 3 maanden.
Gecorrigeerde gebruiksperiodeBinnen de 'gebruikers' van een geneesmiddelgroep de gebruiksperioden van de medicatiegroepen op groepsniveau corrigeren voor overlappende afleveringen (geldt niet bij nitraten). Dat wil zeggen: Als een patiënt eerder terugkomt voor een nieuwe verstrekking wordt de overlap in gebruik gecorrigeerd door de nieuwe verstrekking achter de vorige verstrekking te leggen.
Standaard gebruiksperiodeIndien bij een geneesmiddel geen daggebruik door de apotheek is ingevuld, zijn standaard 30 dagen als gebruiksperiode aangehouden (geldt niet bij nitraten).
PassantEen passant is iemand die in een periode van 2 jaar slechts één voorschrift (ongeacht het geneesmiddel) verstrekt heeft gekregen of eenmalig verschillende voorschriften in maximaal 4 opeenvolgende dagen.
Back to top