Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Rapportages / Info pagina's / Diabetes / S_B2 Aandacht voor schimmelinfecties bij SGLT-2 remmers

S_B2 Aandacht voor schimmelinfecties bij SGLT-2 remmers

S_B2Aandacht voor schimmelinfecties bij SGLT-2 remmers
Verkorte omschrijvingSchimmel bij SGLT-2 remmers.
DoelBorgen dat gebruikers van SGLT-2 remmers alert zijn voor schimmelinfecties als bijwerking bij deze middelen en om bij recidieven de SGLT-2 remmers eventueel te vervangen. 
PatiëntenoverzichtEr worden alle gebruikers van SGLT-2-remmer getoond, die starten met een antimycoticum. Hierbij wordt verondersteld dat het antimycoticum is voor de behandeling van een (mycotische) genitale infectie, een vaak voorkomende bijwerking van SGLT-2 remmers.  Getoond worden de artikelnaam van het antimycoticum en afleverdatum ervan.
OnderbouwingKNMP-richtlijn Diabetes type 2, 2023: Kernaanbevelingen pagina 3: Adviseer gebruikers van SGLT-2 remmers bij recidiverende schimmelinfecties contact op te nemen met de arts. 
BEREKENING
Patiëntenselectie

Inclusie

  • Patiënten met start van een antimycoticum bij gebruik SGLT-2 remmer

Exclusie

  • Passanten
DEFINITIES
Geneesmiddelen
  • SGLT-2 remmer incl. combinaties met metformine:  A10BK, A10BD15, A10BD16, A10BD20, A10BD23
  • Antimycotica: A07AA02, A07AA07, A01AB04, A07AC01, D01
RapportageperiodeAfgelopen maand
TOELICHTING
AfleveringVerstrekking van een geneesmiddel(groep) in de rapportageperiode of de voorafgaande 3 maanden (antimycotica voorafgaande 1 maanden).
Eerste uitgifteAflevering in de rapportageperiode zonder dat er in de voorafgaande 12 maanden een aflevering van de geneesmiddelgroep is geweest. Tevens was bij de aflevering een eerste uitgifte tarief vastgelegd.
GebruikMet een gebruiksperiode van minimaal 3 dagen onafgebroken in de rapportageperiode op basis van afleveringen.
Gecorrigeerde gebruiksperiodeBinnen de 'gebruikers' van een geneesmiddelgroep de gebruiksperioden van de medicatiegroepen op groepsniveau corrigeren voor overlappende afleveringen. Dat wil zeggen: Als een patiënt eerder terugkomt voor een nieuwe verstrekking wordt de overlap in gebruik gecorrigeerd door de nieuwe verstrekking achter de vorige verstrekking te leggen.
Standaard gebruiksperiodeIndien bij een geneesmiddel geen daggebruik door de apotheek is ingevuld, zijn standaard 30 dagen als gebruiksperiode aangehouden.
PassantEen passant is iemand die in een periode van 2 jaar slechts één voorschrift (ongeacht het geneesmiddel) verstrekt heeft gekregen of eenmalig verschillende voorschriften in maximaal 4 opeenvolgende dagen.
Back to top