Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Rapportages / Info pagina's / Diabetes / S_C3 Aandacht voor stoppen met antilipaemica op hogere leeftijd

S_C3 Aandacht voor stoppen met antilipaemica op hogere leeftijd

S_C3Aandacht voor stoppen met antilipaemica op hogere leeftijd
Verkorte omschrijvingStoppen met antilipaemica > =70 jaar
DoelEvalueren of oudere diabetespatiënten mogelijk kunnen stoppen met het antilipaemicum. 
PatiëntenoverzichtHier worden alle gebruikers van orale bloedglucoseverlagende middelen en GLP-1 analoga van 70 jaar of ouder getoond, die met tevens een aflevering van een antilipaemicum in de rapportagemaand of de voorafgaande 3 maanden hebben gehad. Het overzicht toont de artikelnaam van het laatst verstrekte antilipaemicum met afleverdatum.
OnderbouwingDe KNMP-richtlijn Diabetes Type 2, 2023: 2.5 Patiëntenbegeleiding: voor de groep ouderen boven de 70 jaar worden landelijke kennisdocumenten met criteria ontwikkeld wanneer het minderen of stoppen van medicatie geïndiceerd is.  
BEREKENING
Patiëntenselectie

Inclusie

  • Patiënten met gebruik van bloedglucoseverlagende middelen excl. insulines
  • Patiënten met een aflevering van een antilipaemicum in de rapportageperiode of de voorafgaande 3 maanden
  • Leeftijd >70 jaar

Exclusie

  • Passanten
DEFINITIES
Geneesmiddelen
  • Bloedglucoseverlagende middelen excl. insulines: A10B
  • Antilipaemica: C10
RapportageperiodeAfgelopen maand
TOELICHTING
AfleveringVerstrekking van een geneesmiddel(groep) in de rapportageperiode
Gebruik bloedglucoseverlagende middelen excl. insulines

Met een gebruiksperiode van minimaal 1dag in de rapportageperiode op basis van een aflevering in de rapportageperiode of de voorgaande 12 maanden.

Aflevering antilipaemicaVerstrekking van een antilipaemicum in de rapportageperiode of de voorgaande 3 maanden.
Gecorrigeerde gebruiksperiodeBinnen de gebruikers van een bloedglucoseverlagende middelen excl. insulines de gebruiksperioden van de medicatiegroepen op het niveau van de werkzame stof corrigeren voor overlappende afleveringen Dat wil zeggen: Als een patiënt eerder terugkomt voor een nieuwe verstrekking wordt de overlap in gebruik gecorrigeerd door de nieuwe verstrekking achter de vorige verstrekking te leggen.
Standaard gebruiksperiodeIndien bij een geneesmiddel geen daggebruik door de apotheek is ingevuld, zijn standaard 30 dagen als gebruiksperiode aangehouden.
PassantEen passant is iemand die in een periode van 2 jaar slechts één voorschrift (ongeacht het geneesmiddel) verstrekt heeft gekregen of eenmalig verschillende voorschriften in maximaal 4 opeenvolgende dagen.
Back to top