Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Rapportages / Info pagina's / Diabetes / S_E1 Aandacht bij gebruik van orale glucocorticosteroïden in combinatie met bloedglucoseverlagende middelen exclusief insulines

S_E1 Aandacht bij gebruik van orale glucocorticosteroïden in combinatie met bloedglucoseverlagende middelen exclusief insulines

S_E1Aandacht bij gebruik van orale glucocorticosteroïden in combinatie met bloedglucoseverlagende middelen exclusief insulines
Verkorte omschrijvingCorticosteroïden met antidiabetica excl. insulines.
DoelBorgen dat gebruikers van non-insuline bloedglucoseverlagende middelen met tevens een eerste uitgifte van glucocorticosteroïden, geïnformeerd zijn voor het extra monitoren van de bloedsuikerwaarde. 
Patiëntenoverzicht

Alle gebruikers van non-insuline bloedglucoseverlagende middelen zijn geselecteerd met een eerste uitgifte van glucocorticosteroïden.

Voor hen worden de naam en afleverdatum van het laatst afgeleverde diabetesmiddel getoond met de naam een datum van eerste uitgifte van het glucocorticosteroïd. 
OnderbouwingDe KNMP-richtlijn Diabetes Type 2, 2023: Kernaanbevelingen pagina 3 en 2.4.7 (gebruik andere geneesmiddelen beveelt aan om gebruikers van bloedglucose verlagende middelen (excl. insuline) bij hyperglycemische klachten de bloedsuiker in de namiddag te laten controleren bij een stootkuur en altijd indien de behandeling met corticosteroïden langer dan 10 dagen gaat duren).
BEREKENING
Patiëntenselectie

Inclusie

  • Patiënten met gebruik van bloedglucoseverlagende middelen excl. insulines
  • Patiënten met een eerste uitgifte van glucocorticosteroïden

Exclusie

  • Passanten
DEFINITIES
Geneesmiddelen
  • Bloedglucoseverlagende middelen excl. insulines: A10B
  • Glucocorticosteroïden: H02AB
RapportageperiodeAfgelopen maand
TOELICHTING
AfleveringVerstrekking van een geneesmiddel(groep) in de rapportageperiode
Eerste uitgifteAflevering in de rapportageperiode zonder dat er in de voorafgaande 12 maanden een aflevering van de geneesmiddelgroep is geweest. Tevens was bij de aflevering een eerste uitgifte tarief vastgelegd.
GebruikMet een gebruiksperiode van minimaal 3 dagen onafgebroken in de rapportageperiode op basis van afleveringen in de rapportageperiode of de voorafgaande 3 maanden.
Gecorrigeerde gebruiksperiodeBinnen de gebruikers van een bloedglucoseverlagende middelen (excl. insulines) de gebruiksperioden van de medicatiegroepen corrigeren voor overlappende afleveringen Dat wil zeggen: Als een patiënt eerder terugkomt voor een nieuwe verstrekking wordt de overlap in gebruik gecorrigeerd door de nieuwe verstrekking achter de vorige verstrekking te leggen.
Standaard gebruiksperiodeIndien bij bloedglucoseverlagende middelen (excl. insulines) geen daggebruik door de apotheek is ingevuld, zijn standaard 30 dagen als gebruiksperiode aangehouden.
PassantEen passant is iemand die in een periode van 2 jaar slechts één voorschrift (ongeacht het geneesmiddel) verstrekt heeft gekregen of eenmalig verschillende voorschriften in maximaal 4 opeenvolgende dagen.
Back to top