Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Rapportages / Info pagina's / Diabetes / S_E2 Aandacht bij gebruik van orale glucocorticosteroïden in combinatie met insulines

S_E2 Aandacht bij gebruik van orale glucocorticosteroïden in combinatie met insulines

S_E2Aandacht bij gebruik van orale glucocorticosteroïden in combinatie met insulines 
Verkorte omschrijvingCorticosteroïden met insulines
Doel

Borgen dat gebruikers van insulines met tevens een eerste uitgifte van glucocorticosteroïden geïnformeerd zijn dat zij hun bloedsuiker extra in de gaten moeten houden. Mogelijk geldt dat zij door de glucocorticosteroiden meer insuline nodig hebben.

Patiëntenoverzicht

Alle gebruikers van -insulines zijn geselecteerd met een eerste uitgifte van glucocorticosteroïden.

Voor hen worden de naam en afleverdatum van het laatst afgeleverde insuline getoond met de naam een datum van eerste uitgifte van het glucocorticosteroïd.
OnderbouwingDe KNMP-richtlijn Diabetes Type 2, 2023: Kernaanbevelingen pagina 3 en 2.4.7 Gebruik andere geneesmiddelen beveelt om insuline gebruikers, die systemische glucocorticosteroïden gebruiken, altijd aan om contact op te nemen met de zorgverlener die de insuline-instelling regelt, om extra de bloedsuiker te controleren. 
BEREKENING
Patiëntenselectie

Inclusie

  • Patiënten met gebruik van insulines
  • Patiënten met een eerste uitgifte van glucocorticosteroïden in de rapportageperiode

 

Exclusie

  • Passanten
DEFINITIES
Geneesmiddelen
  • Insulines: A10A
  • Glucocorticosteroïden: H02AB
RapportageperiodeAfgelopen maand
TOELICHTING
AfleveringVerstrekking van een geneesmiddel(groep) in de rapportageperiode.
Eerste uitgifteAflevering in de rapportageperiode zonder dat er in de voorafgaande 12 maanden een aflevering van de geneesmiddelgroep is geweest. Tevens was bij de aflevering een eerste uitgifte tarief vastgelegd.
GebruikMet een gebruiksperiode van minimaal 3 dagen onafgebroken in de rapportageperiode op basis van afleveringen in de rapportageperiode of de voorafgaande 3 maanden.
Gecorrigeerde gebruiksperiodeBinnen de gebruikers van insulines de gebruiksperioden van de medicatiegroepen op groepsniveau corrigeren voor overlappende afleveringen Dat wil zeggen: Als een patiënt eerder terugkomt voor een nieuwe verstrekking wordt de overlap in gebruik gecorrigeerd door de nieuwe verstrekking achter de vorige verstrekking te leggen.
Standaard gebruiksperiodeIndien bij insulines geen daggebruik door de apotheek is ingevuld, zijn standaard 30 dagen als gebruiksperiode aangehouden.
PassantIemand die in een periode van 2 jaar slechts één voorschrift (ongeacht het geneesmiddel) verstrekt heeft gekregen of eenmalig verschillende voorschriften in maximaal 4 opeenvolgende dagen
Back to top