Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

U bent hier: Home / Rapportages / Info pagina's / KISS Matrix / KISS Matrix 2023 / AC_3 Geen overgebruik luchtwegverwijders bij astma

AC_3 Geen overgebruik luchtwegverwijders bij astma

OmschrijvingAC_3 Geen overgebruik luchtwegverwijders bij astma
RapportageperiodeAfgelopen 12 maanden
MedicatieSABA: R03AC02 (Salbutamol), R03AC03 (Terbutaline)
AfleveringAflevering in de rapportageperiode
Overgebruik≥ 2 afleveringen van SABA
Passant

Een passant is iemand die in een periode van 2 jaar slechts één voorschrift (ongeacht het geneesmiddel) verstrekt heeft gekregen of eenmalig verschillende voorschriften in maximaal 4 opeenvolgende dagen.

Selecties

Inclusie: patiënten tussen 6 en 40 jaar

Exclusie: passant

NoemerA: Patiënten met tenminste 1 aflevering van SABA
Teller

B: Patiënten uit A zonder overgebruik

PercentageB / A
ToelichtingOvergebruik met aanvalsmedicatie wordt ontraden, aangezien deze alleen de symptomen bestrijden en niet de ontsteking tegengaan. Frequente benauwdheid dient daarom met inhalatiecorticosteroïden als onderhoudsmedicatie behandeld te worden. Indien dan nog steeds benauwdheid optreedt, is het goede gebruik van de onderhoudsmedicatie met de patiënt te evalueren voor therapietrouw, inhalatietechniek etc.

Aangezien de SFK niet beschikt over de reden van voorschrijven, selecteren wij hier astmapatiënten op basis van de leeftijd:
· Vanaf 6 jaar kan bij kinderen de diagnose astma gesteld worden. Volgens de NHG-Standaard ‘‘Astma bij Kinderen’ wijst een gebruik van luchtwegverwijders meer dan twee keer per week op onvoldoende astma controle.
· COPD komt meestal vanaf 40 jaar voor.


Back to top